Cantitate/Preț
Produs

Cărți de Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett, pe numele sau întreg Sir Terence David John Pratchett, născut la 28 aprilie 1948 în Beaconsfield, Buckinghamshire, Anglia şi decedat la 12 martie 2015, lângă Salisbury, Wiltshire a fost un scriitor englez, cunoscut pentru scrierile sale umoristice în domeniul fantasy și science fiction, în special pentru longeviva serie „Discworld”.

Pratchett a crescut în Buckinghamshire, fiind fiul unui inginer și al unei secretare. S-a îndrăgostit de science fiction și fantasy încă de la o vârstă fragedă și a publicat prima sa poveste, „The Hades Business” într-o revistă școlară în anul 1961. Succesul de care s-a bucurat a făcut ca aceasta să fie publicată comercial doi ani mai târziu în revista Science Fantasy.

La vârsta de doar 17 ani Terry Pratchett a părăsit școala pentru a urma o carieră în jurnalism. Cam în această perioadă a început să lucreze la primul său roman, „The Carpet People”, care a fost publicat în 1971 (acesta a fost substanţial revizuit și republicat în anul 1992). Povestea adresată copiilor se concentrează pe isprăvile a doi frați care trăiesc în interiorul unui covor și care luptă împotriva conceptului malefic al lui Fray.

Pratchett a continuat să lucreze în presa scrisă și apoi în domeniul relațiilor publice de-a lungul anilor 1970 și în cea mai mare parte a anilor '80. A mai publicat două romane de sine stătătoare, „The Dark Side of the Sun” (1976) și „Strata” (1981), înainte de a publica prima sa carte din seria Discworld, „The Color of Magic” (Culoarea magiei), în anul 1983.

Seria a continuat cu „The Light Fantastic” (1986), care a fost rapid urmată de „Equal Rites” (1986) și „Mort” (1987). În 1987 Pratchett și-a părăsit slujba de birou pentru a deveni scriitor cu normă întreagă. De la apariția primului său roman din seria Discworld, publicat în 1983, Pratchett a scris în medie două cărți pe an.

Seria „Discworld” (Lumea Disc), o colecție de romane fantezie satirice plasate într-o lume în formă de disc care se sprijină pe spatele a patru elefanți uriași deasupra unei țestoase imense s-a dovedit extrem de populară în întreaga lume, Terry publicând unul sau mai multe romane aproape în fiecare an până la începutul secolului al XXI-lea.

Seria Discworld a generat, de asemenea, jocuri video, piese de teatru, adaptări pentru televiziune și câteva volume suplimentare, inclusiv cărți cu hărți ale Lumii Discurilor. În timp ce cea mai mare parte a seriei a fost destinată unui public adult, aceasta a fost extrem de populară și în rândul copiilor, iar Pratchett a scris mai multe romane care au fost plasate în lumea Discworld și care au vizat, în mod special, un public mai tânăr.

Printre cele mai de succes romane pentru copii ale lui Pratchett se număra trilogia „Bromeliad” (1989–90) - despre extratereștri înalți de patru inci care trăiesc pe Pământ și trilogia „Johnny Maxwell” (1992–96) - despre un tânăr pasionat de jocuri video care se află în situații fantastice.

Un succes răsunător au avut şi: „Dodger” (2012), care relatează aventurile unui tânăr din Londra victoriană, unde întâlnește o serie de personaje dickensiene, printre care Charles Dickens însuși; „The Long Earth” (2012; împreună cu Stephen Baxter) și „The Long War” (2013; de asemenea împreună cu Stephen Baxter), care se referă la ramificațiile descoperirii că oamenii pot accesa numeroase Pământuri paralele; „Dragons at Crumbling Castle” (2014) - o colecție de povești comice pentru copii despre încercările unui băiat de a învinge un grup de dragoni.

În 2001 a obținut Medalia Carnegie pentru literatură adolescentină cu romanul „The Amazing Maurice and His Educated Rodents” (Uluitorul Maurice și rozătoarele lui educate). Terry Pratchett a fost cel mai bine vândut scriitor britanic al anilor '90. Până în august 2010 acesta vânduse peste 65 de milioane de cărți în întreaga lume, iar cărţile sale au fost traduse în treizeci și șapte de limbi.

Pratchett a primit numeroase onoruri și premii pentru munca sa. În 1998 Terry a fost desemnat Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) „pentru servicii aduse literaturii”, iar în anul 2009 a primit titlul de cavaler pentru „servicii aduse literaturii” în lista cu onoruri de Anul Nou (New Year Honours) din Marea Britanie.

Terry Pratchett a murit în anul 2015, iar ultima sa carte din seria Discworld, „The Shepherd’s Crown” a fost publicată mai târziu în acel an.

Citește tot Restrânge