Cantitate/Preț
Produs

Cărți de J. K. Rowling

'Joanne Rowling – the girl who grew up to write Harry Potter.'

Joanne Rowling s-a născut pe 31 iulie 1965,  iar Dianne, sora ei mai mică, s-a născut aproape doi ani mai târziu. Prima amintire din copilărie a lui Joanne este  chiar sosirea lui Dianne. Ea, sora ei și părinții ei au locuit în Winterbourne, Gloucestershire, până când Joanne avea nouă ani, atunci familia ei s-a mutat la Tutshill, lângă Chepstow.

Joanne a crescut înconjurată de cărți, deoarece mamei și tatălui ei le plăcea să citească: „Am trăit pentru cărți... Eram șoarecii de bibliotecă tipici, cu pistrui și ochelari.”  De la o vârstă fragedă, Joanne și-a dorit să fie scriitoare. A scris prima ei carte la vârsta de șase ani – o poveste despre un iepure numit Rabbit (Iepure). Apoi, când avea unsprezece ani, a scris un roman despre șapte diamante blestemate și despre oamenii care le dețineau.

Joanne a urmat școala la Wyedean Comprehensive School, apoi a continuat să studieze franceză și  limbi clasice la Universitatea din Exeter. Studiile ei clasice i-au fost foarte utile mai târziu, când a creat vrăjile din Harry Potter, dintre care unele se bazează pe latină!

J.K. Rowling a avut prima idee pentru Harry Potter în timpul uneei călătorii cu întârziere de la Manchester la  King’s Cross Londra în 1990. În următorii cinci ani, a început să planifice cele șapte cărți ale seriei. Ea a scris în mare parte de mâna și a adunat un munte de notițe, multe dintre ele  pe bucăți de hârtie.

A ajuns la Edinburgh în 1993 cu trei capitole din Harry Potter and the Philosopher’s Stone - Harry Potter și Piatra Filosofală în valiză. Avea deja o fetiță, Jessica, dar a continuat să scrie în fiecare moment liber pe care l-a găsit. Când Joanne a terminat manuscrisul, a trimis primele trei capitole mai multor agenți literari, dintre care unul a răspuns cerând să vadă și restul. Își amintește că a fost „cea mai bună scrisoare pe care am primit-o vreodată în viața mea”.

După ce a terminat prima carte și în timp forma ca profesor, Harry Potter a fost  preluat și publicat de Bloomsbury.  Harry Potter and the Philosopher's Stone a fost publicată în 1997 și a devenit imediat bestseller. Pe măsură ce cartea a fost tradusă în alte limbi, Harry Potter a început să se răspândească pe tot globul – iar J.K. Rowling a primit în curând mii de scrisori de la fani.

Cărțile Harry Potter au doborât de atunci multe recorduri. În 2007, Harry Potter and the Deathly Hallows a devenit cartea cea mai rapid vândută vreodată. În primele 24 de ore s-au vândut 2,65 milioane de exemplare în Marea Britanie. Seria Harry Potter este acum publicată în 80 de limbi, iar peste 500 de milioane de exemplare au fost vândute în întreaga lume. J.K. Rowling a scris și trei volume însoțitoare în beneficiul a două organizații de caritate: Quidditch Through the Ages și Fantastic Beasts and Where to Find Them (în ajutorul Comic Relief și Lumos) și The Tales of Beedle the Bard (în ajutorul lui Lumos).

În 2015, Discursul lui J.K. Rowling de la Harvard din 2008 a fost publicat sub titlul „Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination” (în sprijinul Lumos și Harvard).

În 2012, a fost lansată compania digitală a lui Rowling - Pottermore, care a devenit Wizarding World Digital în 2019. Pottermore Publishing continuă să fie editorul digital global al Harry Potter, Fantastic Beasts and the Wizarding World.

J.K. Rowling a scris, de asemenea, un roman de sine stătător, The Casual Vacancy, și este autorul seriei Strike, pentru care a flosit pseudonimul Robert Galbraith. Ambele au fost adaptate pentru televiziune.

În 2020, J.K. Rowling a revenit la cărțile pentru copii mai mici cu basmul The Ickabog, veniturile din vânzarea acestuia fiind donate grupurilor afectate de pandemia de Covid-19 iar în Octombrie 2021 a apărut The Christmas Pig.

În afară de aceasta s-au publicat și produs cărți, agende, lumânări, baghete și tot felul de alte produse adiacente, unele dintre cele mai populare fiind cele de la Insight Editions.

J.K. Rowling a primit numeroase premii și onoruri: OBE (Order of the British Empire) pentru servicii aduse literaturii pentru copii, Légion d’Honneur din Franța și premiul Hans Christian Andersen. 

Ea locuiește în Scoția alături de familia ei.

Mai jos un interviu interesant și emoționat cu Oprah Winfrey, care are și ea un Club de carte.

Vizitați și jkrowling.com și wizardingworld.com

Via @Bloomsbury & #feteledelabooks

Citește tot Restrânge