Cantitate/Preț
Produs

Cărți de Julia Donaldson

Julia Donaldson, pe numele său real Julia Catherine Shields, născută la 16 septembrie 1948 este o scriitoare engleză pentru copii și dramaturg, decorată cu „The Most Excellent Order of the British Empire”, care recompensează contribuțiile la arte și științe. Este cunoscută mai ales pentru cărţile ei de povești cu rime pentru copii, în special cele ilustrate de Axel Scheffler, care includ „The Gruffalo”, „Room on the Broom” sau „Stick Man”.

Julia a scris inițial cântece pentru copii, concentrându-se apoi pe scrierea de cărți. A luat această decizie după ce cuvintele uneia dintre melodiile sale, „A Squash and a Squeeze” au fost transformate într-o carte pentru copii, în anul 1993. A publicat 184 de lucrări, 64 dintre acestea fiind disponibile pe scară largă în librării sau pe internet, restul de 120 fiind destinate utilizării școlare și includ schema ei de lectură fonică „Songbirds”, care face parte din Oxford Reading Tree de la Oxford University Press.

A fost numită membră a Ordinului Imperiului Britanic (MBE) în anul 2011 - Birthday Honors pentru serviciile aduse literaturii. De asemenea, în 2019 a fost promovată la titlul de Comandant al Ordinului Imperiului Britanic (CBE). Julia Donaldson a fost distinsă cu doctorate onorifice de Universitatea din Bristol în 2011 și de Universitatea din Glasgow în 2012.

Însă Donaldson nu este doar scriitoare şi dramaturg, conduce şi ArtLink Central, o organizație caritabilă care plasează artiști în comunități defavorizate și Bookbug, un program Scottish Book Trust finanțat de guvernul scoțian, care oferă în fiecare an peste 500.000 de cărți copiilor scoţieni cu vârsta de până la 5 ani, încurajând părinții să împărtășească cărți cu copiii lor încă de la naștere.

În plus, ea este inițiatoarea proiectului Storybook Dads, o organizație caritabilă din Marea Britanie care ajută prizonierii să trimită înregistrări cu ei înșiși copiilor lor, citindu-le povești înainte de culcare, pentru a menține astfel legăturile unii cu  alţii. Astfel, Julia ajută peste 200.000 de copii afectați de închisoarea părinților. Ea este, de asemenea, patroana cinematografului Savoy din Monmouth.

Donaldson a studiat drama și franceza la Universitatea Bristol între anii 1967–1970, pe care a absolvit-o cu o diplomă de onoare. Julia Donaldson a militat cu pasiune împotriva reducerilor și închiderii bibliotecilor, scriind articole, întâlnindu-se cu miniștri și, împreună cu Malcolm Donaldson, soţul acesteia, a pornit în toamna anului 2012 într-un tur de 6 săptămâni al bibliotecilor din Regatul Unit al Marii Britanii. Acest tur a fost conceput pentru a celebra bibliotecile, dar și pentru a genera publicitate despre situația dificilă a unora dintre acestea, iar în toate cele 38 de biblioteci parcurse, copiii vizitatori au fost solicitați să interpreteze o piesă de teatru scurtă sau un cântec bazat pe o carte ilustrată.

Citește tot Restrânge