Cantitate/Preț
Produs

Cărți de Michael Morpurgo

Sir Michael Andrew Bridge Morpurgo, născut Michael Andrew Bridgepe pe 5 octombrie 1943 este un scriitor, poet, dramaturg și libretist englez, autorul a peste 100 de cărți pentru copii, dintre care cinci au fost ecranizate. De asemenea, Michael își scrie propriile scenarii și librete pentru operă.

Născut în St. Albans, Hertfordshire în 1943, Michael Morpurgo a fost evacuat în Cumberland în ultimii ani ai războiului, apoi s-a întors în Londra, mutându-se mai târziu în Essex. După o perioadă scurtă și nereușită în armată, a început să predea și să scrie. A părăsit catedra după zece ani pentru a înființa împreună cu soția sa o organizație de caritate „Farms for City Children” (Ferme pentru copii din oraș). 

Aceştia au trei ferme în Devon, Țara Galilor și Gloucestershire, destinate copiilor care vin să stea aici și să lucreze cu animalele. În 1999, această activitate a fost recunoscută public, când el și soția lui au primit un MBE pentru serviciile oferite tinerilor. Michael este, de asemenea, tată și bunic, așadar, copiii au jucat întotdeauna un rol important în viața lui. În fiecare an împreună cu familia lui merge în Insulele Scilly, decorul mirific pentru trei dintre cărțile sale.

Opera sa se remarcă pentru „povestirea magică”, iar cărțile sale abordează adesea problemele sociale, dar şi teme recurente precum triumful unui outsider sau supraviețuirea, relațiile personajelor cu natura, dar și decorurile vii precum coasta Cornish sau Primul Război Mondial. 

„Out of the Ashes” (2001), de exemplu, este despre criza febrei aftoase. Printre cele mai populare cărți ale sale se numără: „War Horse” (1982), care a ocupat loculul al doilea la Whitbread Children's Book Award în 1982 și a devenit un succes enorm pe scenă și pe micul ecran; „Why the Whales Came” (1985), care a fost ecranizat într-un film cu Helen Mirren în rolul principal; „King of the Cloud Forests” (1988), care a câștigat Cercle D'Or Prix Sorciere (Franța) sau „My Friend Walther” (1988), care a fost adaptat pentru televiziune. 

„The Wreck of the Zanzibar” (1995) a câștigat în 1995 Whitbread Children's Book Award. „The Butterfly Lion” (1996) se bazează pe experiențele nefericite ale autorului la internat și este povestea unui băiat care salvează un pui de leu alb orfan din Africa de Sud. Cartea a câștigat în 1996 Premiul pentru carte Nestlé Smarties (Gold Award) şi a fost adaptată într-o piesă de teatru de Daniel Buckroyd de la Mercury Theatre, Colchester, care a făcut un turneu în Marea Britanie în 2014. 

„Kensuke's Kingdom” (1999) spune povestea unui băiat care supraviețuiește pe o insulă cu ajutorul misteriosului Kensuke după ce a căzut de pe iahtul părinților săi, câștigând Premiul pentru cartea de copii în 2000 (Children's Book Award). „Private Peaceful” (2003) este plasat în timpul primului război mondial și spune povestea a doi frați, Charlie și Tommo. A câștigat în 2005 premiul pentru cartea de copii Red House și premiul Blue Peter Book of the Year, fiind selectată pe listă scurtă pentru Whitbread Children's Book Award în 2004.

Morpurgo crede cu fermitate că „literatura vine înaintea alfabetizării” și dorește ca toți copiii „...să descopere și să redescopere plăcerea secretă care este cititul și să înceapă să-și găsească vocea în propria lor scriere...”. 

A fost distins cu OBE (Order of the British Empire) în 2006 pentru serviciile aduse literaturii. Publicațiile sale recente includ „Half a Man” (2014), „An Eagle in the Snow” (2016) și „Flamingo Boy” (2018).

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre Michael Morpurgo vă invităm să citiţi biografia acestuia scrisă de Maggie Fergusson, numită „War Child to War Horse”.

Citește tot Restrânge