Cantitate/Preț
Produs

Cărți de Matt Haig

Matt Haig, născut la 3 iulie 1975 în Sheffield este un romancier și jurnalist englez care a studiat engleza și istoria la Universitatea din Hull. Scrie atât ficțiune (adesea în genul ficțiunii
speculative), cât și non-ficțiune pentru copii și adulți.

Lucrarea sa de non-ficțiune „Reasons to Stay Alive” a fost bestsellerul numărul unu al celor de la Sunday Times și a rămas în top, în primele 10 cărţi din Marea Britanie timp de 46 de săptămâni. În timp ce cartea sa pentru copii „A Boy Called Christmas” a avut un succes fulgerător, fiind tradusă în peste 40 de limbi.

Datorită succesului său, aceasta a fost ecranizată într-un film ce s-a bucurat de o mare priză la public și în care rolurile principale au fost interpretate de Maggie Smith, Sally Hawkins și Jim Broadbent.

De asemenea, cel mai bine vândut roman pentru copii „Father Christmas and Me” (Eu şi Moș Crăciun), este în prezent adaptat pentru film, iar de prducție ar urma să se ocupe Studio Canal și Blueprint Pictures.

Scriitorul Matt Haig este totodată câştigătorul premiilor Blue Peter Book Award sau Smarties Book Prize fiind selectat de trei ori pe listă scurtă pentru Medalia Carnegie și a vândut peste un milion de cărți în Marea Britanie şi peste trei milioane în întreaga lume.

Haig este autorul a șase romane foarte apreciate pentru adulți. Majoritatea romanelor sale se axează în principal pe viața de familie, privită dintr-o altă perspectivă.

De exemplu, „The Last Family în England” (Ultima familie din Anglia) repovesteşte Henry al IV-lea al lui Shakespeare, partea 1, având ca şi protagoniști niște câini.

Al doilea roman al său, „Dead Fathers Club” se bazează pe Hamlet, al aceluiaşi Shakespeare, și spune povestea unui copil introspectiv de 11 ani care se confruntă cu moartea recentă a tatălui său și cu apariția ulterioară a fantomei acestuia.

În al treilea său roman pentru adulți, „The Possession of Mr Cave”,  este vorba despre un tată obsesiv, care încearcă cu disperare să-și păstreze fiica adolescentă în siguranță.

Romanul său pentru copii „Shadow Forest”, o fantezie care începe cu moartea îngrozitoare a părinților protagoniștilor a câștigat Premiul Nestlé pentru cartea de copii, cu vârste cuprinse
între 9-11 ani, în anul 2007. Continuarea acesteia, „Runaway Troll”, apărută în 2008 s-a bucurat, de asemenea, de un succes răsunător.

În 2013, Haig publica „The Humans”, povestea unui extraterestru care ia identitatea unui lector universitar a cărui activitate în matematică amenință stabilitatea planetei. Însă pentru a duce la bun sfârşit această sarcină el trebuie să facă față și vieții de familie.

În 2017 apare „How to Stop Time” (Cum să oprim timpul), un roman despre un bărbat care pare să aibă 40 de ani, dar care, de fapt, a trăit mai bine de 400 de ani și i-a cunoscut pe
Shakespeare, Captain Cook și F. Scott Fitzgerald.

Într-un interviu pentru The Guardian, Haig a dezvăluit că a fost contactat de cei de la Studio Canal pentru ecranizare, iar Benedict Cumberbatch este în pole-position pentru a juca în adaptarea filmului.

Romanul său „Reasons to Stay Alive” a câștigat premiul Books Are My Bag Readers Awards în anul 2016, iar în anul următor „How to Stop Time” a fost nominalizat la aceeaşi categorie. În august 2018 a scris versurile pentru albumul muzical al cântărețului și compozitorului englez Andy Burrows, al cărui titlu a fost inspirat de cartea lui Haig „Reasons to Stay Alive”.

În 2020 Matt Haig și-a lansat romanul „The Midnight Library”, aflat pe lista scurtă a British Book Awards 2021 pentru „Cartea de ficțiune a anului”. Aceasta a fost adaptată pentru radio și difuzată în zece episoade la BBC Radio 4 în decembrie 2020.

 Haig locuiește în Brighton, Sussex, alături de soția sa, cei doi copii și un câine. Aceştia au optat să se ocupe de toate aspectele educației copiilor lor, fără să îi înscrie la o instituție clasică de învățământ, fiind adepţii homeschooling-ului.

Cărţi publicate:

  • Romane:

The Last Family în England (2004; US title - The Labrador Pact); The Dead Fathers
Club (2006), The Possession of Mr Cave (2008), The Radleys (2010), The Humans (2013), How to Stop Time (2017), The Midnight Library (2020);

  • Cărţi pentru copii:

Shadow Forest (2007; US title - Samuel Blink and the Forbidden Forest),
Runaway Troll (2008; US title - Samuel Blink and the Runaway Troll), To Be A Cat (2013), Echo Boy (2014), A Boy Called Christmas (2015), The Girl Who Saved Christmas (2016), Father Christmas and Me (2017), The Truth Pixie (2018), Evie and the Animals (2019), The Truth Pixie Goes to School (2019), Evie în the Jungle (2020);

  • Non-fictiune:

How Come You Don't Have an E-business Strategy? (2002), Brand Failures (2003), Brand
Royalty (2004), Brand Success (2011), Reasons to Stay Alive (2015), Notes on a Nervous Planet (2018), The Comfort Book (2021).

 

Urmărește-l pe Matt Haig:

matthaig.com

@matthaig1

matt.haig.92

@mattzhaig

 

Photo credit: Kan Lailey

Citește tot Restrânge