Cantitate/Preț
Produs

Cărți de James Patterson

Cărți de James Patterson

James Patterson, pe numele său întreg James Brendan Patterson Jr., născut pe 22 martie 1947 la Newburgh, New York - SUA este un autor și filantrop american, cunoscut în principal pentru romanele sale de thriller și de suspans care i-au adus o prezență constantă pe listele de bestselleruri de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI.

Patterson a studiat limba engleză la Manhattan College (B.A., 1969) și la Universitatea Vanderbilt (M.A., 1970). După ce a abandonat studiile – inițial intenționa să le finalizeze cu un doctorat – James s-a angajat ca şi copywriter junior la o agenție de publicitate din New York City, J. Walter Thompson Co. Acolo a creat sloganul “I’m a Toys ‘R’ Us kid” și a urcat ierarhic treptele companiei până la poziţiile de CEO (1988) și președinte al diviziei Nord Americe (1990).

În același timp însă, Patterson a urmat activ o carieră literară. Prima sa încercare de ficțiune, un roman polițist întunecat și stilizat numit „The Thomas Berryman Number” (1976) a câștigat premiul Edgar Allan Poe pentru cel mai bun prim roman din Mystery Writers of America. Au urmat mai multe romane în același gen, însă nu a reușit să atragă prea mult atenția nici din partea criticilor, nici a publicului cititor.

La începutul anilor 90, Patterson și-a modificat abordarea de a scrie ficțiune, adoptând un stil caracterizat prin proză neîmpodobită, capitole de dimensiuni mici și intrigi raționalizate cu ritm rapid. Realizând potențialul de vânzări al acestei formule, a contribuit la promovarea romanului său „Along Came a Spider” (1993; film în 2001), făcând pasul neobișnuit de a crea și finanța o reclamă de televiziune pentru acesta.

Cartea, un thriller cu detectivul afro-american de omucideri Alex Cross, a devenit instantaneu un bestseller, iar personajul ei principal a reapărut în mai mult de o duzină de romane ce au urmat, inclusiv „Kiss the Girls” (1995; film în 1997), „Mary, Mary” (2005), „Cross” (2006; film în 2012), „Kill Alex Cross” (2011), „Alex Cross, Run” (2013), „Cross the Line” (2016), „Target: Alex Cross” (2018) și „Deadly Cross” (2020). Patterson a lansat mai târziu o serie spin-off care se concentrează pe fiul lui Cross, care a început cu „Ali Cross” (2019).

În 1996 Patterson a renunțat la slujba din publicitate pentru a se concentra exclusiv pe scris. În timp ce a continuat să lucreze la seria profitabilă Alex Cross, acesta a început să se ramifice în alte genuri literare, cum ar fi romanele de dragoste și ficțiunea istorică.

Pentru „Miracle on the 17th Green” (1996), o poveste inspirațională despre un jucător de golf de vârstă mijlocie, Patterson a lucrat împreună cu un coautor, iar multe dintre romanele sale ulterioare au fost colaborări. A lansat o a doua serie de romane cu „1st to Die” (2001), unde a prezentat cititorilor Clubul Women’s Murder, un cvartet de femei profesioniste care fac echipă pentru a rezolva diverse crime.

Seria s-a dovedit extrem de populară și a servit drept bază pentru un serial de televiziune între 2007 şi 2008. Romanele ulterioare din seria cu titluri numeric, inclusiv „7th Heaven” (2008), „11th Hour” (2012), „14th Deadly Sin” (2015), „16th Seduction” (2017) și „The 20th Victim” (2020) au fost scrise împreună cu diferiţi coautori.

Seria NYPD Red, care a debutat în 2012 se concentrează pe un grup operativ de elită al Departamentului de Poliție din New York.

Patterson a continuat însă să publice și romane de sine stătătoare. Printre acestea s-au numărat „Honeymoon” (2005) și „Sail” (2008), ce se concentrează pe o familie care încearcă să se sustragă asasinilor în timpul unei excursii cu barca. „Sundays at Tiffany’s” (2008; adaptat pentru televiziune în 2010) este o poveste de dragoste supranaturală scrisă împreună cu Gabrielle Charbonnet, iar „Nunta de Crăciun” (2011) este o dramă de familie scrisă împreună cu Richard DiLallo.

Patterson a colaborat ulterior cu fostul președinte al SUA Bill Clinton la thrillerele „The President Is Missing” (2018) și „The President’s Daughter” (2021). Dintre cărțile de non-ficțiune ale lui Patterson se remarca „The Last Days of John Lennon” (2020; scrisă împreună cu Casey Sherman și Dave Wedge), care explorează uciderea legendarului muzician.

În 2005, după ce a descoperit că fiul său nu are interes pentru lectură, Patterson a creat seria Maximum Ride de romane science-fiction, destinate tinerilor adulți, dar concepute pentru a atrage cititorii de toate vârstele.

Cărțile sale s-au vândut în peste 300 de milioane de exemplare, iar el a fost prima persoană care a vândut 1 milion de cărți electronice. În 2016, Patterson a fost în fruntea listei Forbes a celor mai bine plătiți autori pentru al treilea an consecutiv, cu un venit de 95 de milioane de dolari. Venitul său total de peste un deceniu este estimat undeva la 700 de milioane de dolari.

În 2015 Fundația Națională a Cărții i-a acordat Premiul Literar pentru serviciile remarcabile aduse comunității literare americane. Patterson a donat milioane de dolari în granturi și burse cu scopul de a încuraja americanii de toate vârstele să citească mai multe cărți.

Citește tot Restrânge
The Inn

The Inn

Autor Candice Fox et al.
19 mar 2020
Paperback
Preț: 5421 lei
3-5 săpt. | 6-12 zile