Cantitate/Preț
Produs

Cărți de Erich Fromm

Erich Fromm, născut pe 23 martie 1900 la Frankfurt pe Main - Germania şi decedat pe 18 martie 1980 la Muralto - Elveția a fost un psihanalist, psiholog şi filosof social şi scriitor american de origine germană, care a explorat interacțiunea dintre psihologie și societate. A fost asociat cu Școala de teorie critică din Frankfurt. Aplicând principiile psihanalitice la remedierea bolilor culturale, credea Fromm, omenirea ar putea dezvolta o „societate sănătoasă”, echilibrată din punct de vedere psihologic.

După ce și-a luat doctoratul la Universitatea din Heidelberg, în 1922, Fromm s-a pregătit în psihanaliză la Universitatea din München și la Institutul Psihanalitic din Berlin. El a început să practice psihanaliza ca discipol al lui Sigmund Freud, însă ulterior a contestat preocuparea lui Freud pentru pulsiunile inconștiente și, în consecință, neglijarea rolului factorilor sociali în psihologia umană. Pentru Fromm, personalitatea unui individ era atât produsul culturii, cât și al biologiei.

Acesta dobândise deja o reputație distinsă ca psihanalist când a părăsit Germania nazistă în 1933 pentru a emigra în Statele Unite. În 1941 s-a alăturat facultății de la Bennington College din Vermont, iar în 1951 a fost numit profesor de psihanaliză la Universitatea Națională Autonomă din Mexic, Mexico City. Din 1957 până în 1961 a ocupat concomitent şi un post de profesor la Universitatea de Stat din Michigan, iar în 1962 s-a întors la New York City ca profesor de psihiatrie, la Universitatea din New York.

În cărțile și eseurile sale, Fromm a prezentat punctul de vedere conform căruia înțelegerea nevoilor umane de bază este esențială pentru înțelegerea societății și a omenirii însăși. Fromm a susținut că sistemele sociale fac dificilă sau imposibilă satisfacerea diferitelor nevoi la un moment dat, creând astfel atât conflicte psihologice individuale, cât și conflicte sociale mai ample.

În prima lucrare majoră a lui Fromm, „Escape from Freedom” (1941), el a tratat creșterea libertății și a conștiinței de sine din Evul Mediu până în timpurile moderne și, folosind tehnici psihanalitice, a analizat tendința, adusă de modernizare, de a se refugia de insecuritățile contemporane prin apelarea la mișcări totalitare precum nazismul. 

În „The Sane Society” (1955), Fromm și-a prezentat argumentul potrivit căruia omul modern a devenit alienat și s-a înstrăinat de el însuși în cadrul societății industriale orientate spre consumator. Cunoscut și pentru lucrările sale populare despre natura umană, etică și dragoste, Fromm a scris, de asemenea, cărți de critică și analiză a gândirii freudiene și marxiste, psihanalizei și religiei. 

Printre celelalte cărți ale sale se numără „Man for Himself” (1947), „Psychoanalysis and Religion” (1950), „The Art of Loving” (1956) – tradusă şi în limba română „Arta de a iubi”, „Zen Buddhism and Psychoanalysis” (1960) – tradusă şi în limba română cu titlul „Budismul Zen și psihanaliza”, „May Man Prevail?” (1961, cu D.T. Suzuki și R. De Marţino), „Beyond the Chains of Illusion” (1962), „The Heart of Man” (1964) – tradusă şi în limba română cu titlul „Sufletul omului. Între geniul binelui şi al raului”, „The Nature of Man” (1968), „The Revolution of Hope” (1968), „The Crisis of Psychoanalysis” (1970), „The Anatomy of Human Destructiveness” (1973) – tradusă şi în limba română cu titlul „Anatomia distructivității umane”, „The Art of Being” (1993) – tradusă şi în limba română cu titlul „Arta de a fi”, „On Being Human” (1994).

Citește tot Restrânge