Cantitate/Preț
Produs

Cărți de Oliver Sacks

Cărți de Oliver Sacks

Oliver Sacks

Oliver Sacks, pe numele sau întreg Oliver Wolf Sacks, născut la 9 iulie 1933 în Londra, Anglia şi decedat pe 30 august 2015, la New York, SUA a fost un neurolog, naturalist, istoric al științei și scriitor britanic.

Sacks și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Londra, apoi părinții săi (tatăl său era medic generalist și mama sa chirurg) l-au trimis la un internat timp de patru ani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a scăpa de raidurile aeriene. Sacks a urmat cursurile Queen's College, Oxford, unde a primit o diplomă de licență în fiziologie în anul 1954, dar și o diplomă în medicină în 1958.

A fost chirurg al spitalului Queen Elizabeth din Birmingham în 1960, apoi a părăsit Anglia mergând în Statele Unite pentru a accepta un internship la Spitalul Mount Zion din San Francisco (1961–62), înainte de a lucra ca rezident în neurologie (1962–65) la Universitatea din California, Los Angeles.

În 1965 Sacks a fost instructor la Colegiul de Medicină Albert Einstein din cartierul Bronx din New York, devenind în cele din urmă profesor clinic de neurologie (1966–75). De asemenea, s-a alăturat Spitalului Beth Abraham, o instituție de caritate din Bronx, ca neurolog de personal (1966–2007).

Acolo a întâlnit un grup de pacienți care s-au îmbolnăvit de o boală a somnului, encefalita letargică, în timpul unei epidemii izbucnite între 1917 şi 1927. Pacienții supraviețuiseră, dar au dezvoltat un tip de parkinsonism care a provocat diferite grade de imobilitate, lipsă de grai și depresie.

Sacks a povestit despre vindecarea acestora după ce au primit medicamentul L-dopa și efectele secundare ulterioare ale medicamentului, tratamentul acordat acelor pacienți devenind baza cărții sale din 1973 „Awakenings”, care a fost adaptată într-un film nominalizat la Oscar în 1990, cu Robin Williams și Robert De Niro în rolurile principale.

Numeroase alte cărți devenite bestselleruri au fost în mare parte colecții de studii de caz despre oameni cu tulburări neurologice, inclusiv el însuşi. În cartea „A Leg to Stand On” (1984), Sacks însuși este pacientul: o întâlnire cu un taur pe un munte pustiu din Norvegia l-a lăsat cu un picior grav deteriorat.

Dar ceea ce ar trebui să fie o recuperare de rutină este, de fapt, începutul unei călătorii medicale ciudate, când descoperă că nu-şi mai simte piciorul ca parte din propriul corp, descrierea genială a propriei crize și a recuperării fiind, de fapt, o explorare fascinantă a bazei fizice a identității.

De asemenea, Sacks a publicat sute de articole (atât articole științifice revizuite de colegi, cât și articole pentru publicul larg), nu numai despre tulburările neurologice, ci și recenzii perspicace de cărți și articole despre istoria științei și natură. The New York Times l-a numit un „poet laureat al medicinei contemporane” și „unul dintre marii scriitori clinici ai secolului XX”.

Cărțile sale includ o mulțime de detalii narative despre experiențele sale cu pacienții, despre modul în care aceştia s-au confruntat şi descurcat cu necazurile lor, deseori luminând modul în care creierul normal se confruntă cu percepția, memoria și individualitatea. Pe lângă conținutul informațional, frumusețea stilului său literar este prețuită de mulți dintre cititorii săi.

În „Seeing Voices” (1989), el a explorat modalitățile prin care limbajul semnelor nu numai că oferă surzilor un mijloc de comunicare, dar servește și ca fundație pentru o cultură discretă. În „An Anthropologist on Mars” (1995) el a documentat viețile a șapte pacienți care trăiesc cu afecțiuni variind de la autism la leziuni cerebrale și a descris modalitățile unice în care aceștia și-au creat vieți funcționale în ciuda dizabilităților lor.

„The Mind’s Eye” (2010) a investigat mecanismele compensatorii folosite de persoanele cu tulburări senzoriale, inclusiv el însuși (în urma pierderii vederii la un ochi ca urmare a melanomului ocular). „Hallucinations” (2012) a inventariat condițiile și circumstanțele - de la epilepsie la consumul de droguri - care pot provoca halucinații și a cronicizat efectele fenomenelor neurologice iluzorii asupra celor care le-au experimentat.

Printre lucrările sale autobiografice s-au numărat „Uncle Tungsten: Memories of a Chemical Boyhood” (2001), „Oaxaca Journal” (2002) și „On the Move” (2015).

Dr. Sacks și-a descris cărțile și eseurile ca fiind istorii de caz, patografii, povești clinice sau „romane neurologice”. Ca medic și scriitor, Dr. Sacks a atins un nivel de renume popular rar în rândul oamenilor de știință. Peste un milion de exemplare ale cărților sale sunt tipărite şi astăzi în Statele Unite, opera sa a fost adaptată pentru film și teatru, iar în timpul vieţii acesta primea peste 10.000 de scrisori pe an.

El a declarat că creierul este „cel mai incredibil lucru din univers”. Este câştigătorul unui premiu CBE pentru serviciile acordate medicinei în cadrul Birthday Honours 2008.

Citește tot Restrânge
Migraine

Migraine

20 apr 2023
Paperback
Preț: 6223 lei 6551 lei
3-5 săpt. | 7-13 zile
-5%