Cantitate/Preț
Produs

Despre educatie (COLECTIA KRISHNAMURTI)

De (autor) Traducere de Diamant Petrescu
Notă GoodReads:
ro Limba Română Carte Paperback – 2015

„Aceasta imitare a ceea ce este considerat ca ar trebui sa fim naste frica", sustine Krishnamurti. Iar aceste cuvinte ale autorului poarta in sine naturaletea oricarui adevar intrigant. De ce imitam, cum imitam si, mai ales, ce provoaca in noi aceasta imitare in numele unui ideal, in numele lui acel „cum ar trebui sa fim"? Poate omul sa fie liber in fata unei asemenea conditionari? In definitiv, aceasta este cea mai mare dorinta a oricarei fiintei umane.

Educatia este cea care ar trebui sa-i ofere tanarului capacitatea de a percepe esentialul („ceea ce este"), ar trebui sa-i confere libertatea de a trai intr-o lume pe care s-o creeze el insusi. Insa, in masura in care cresterea saraciei, criza ecologica, izbucnirea tot mai multor razboaie sunt realitati ale societatii contemporane, inseamna ca educatia, asa cum este ea perceputa astazi, a dat gres. Krishnamurti propune un nou sistem, non-ierarhic si non-competitiv, in care elevul si profesorul se bazeaza pe comunicare, problematizare si indoiala. Aceste trei activitati ale mintii instituie inteligenta, o facultate a spiritului capabila sa armonizeze cunoasterea, luciditatea critica si refuzul de a accepta orice autoritate.

Adresat atat profesorilor, cat si elevilor, parintilor si oricarei persoane interesate de educatie, volumul de fata este, in fapt, o dezbatere amicala intre Krishnamurti si cititor. Fara a avea pretentia de a-i impune ceva partenerului de discutie, autorul isi sustine „observarea lucida" folosindu-se de toate calitatile maieuticii. Nu este o exagerare. Doua dintre cele trei parti ale cartii sunt prelegeri-dezbatere sustinute de Krishnamurti in fata elevilor si a profesorilor. Cea de-a treia reprezinta o foarte interesanta punere in relatie a educatiei cu viata insasi, alaturare extrem de fireasca din moment ce educatia este cea care ar trebui sa-l pregateasca pe copil pentru caruselul vietii si pe omul matur pentru evitarea conflictului interior deoarece acesta, „proiectat in afara, devine mondial".

Vasile Mihalache

*

„Viata are un sens mai inalt si mai vast decat acesta, dar ce valoare are educatia noastra, daca nu il vom descoperi niciodata? Chiar daca vom fi extrem de instruiti, noi nu vom realiza prin aceasta o integrare profunda a gandirii si simtirii, vietile noastre vor continua sa fie incomplete, contradictorii, sfasiate de temeri de tot felul. Cata vreme educatia nu va cultiva o viziune integrala asupra vietii, ea nu va avea decat o mica valoare.

Pentru a institui o educatie adevarata, trebuie sa intelegem semnificatia vietii in intregul ei, iar pentru aceasta trebuie sa fim capabili sa gandim direct si in spiritul adevarului. Un ganditor prea logic este in realitate nechibzuit, caci el se conformeaza unui model, repeta fraze, iar gandirea lui urmeaza un fagas. Este cu neputinta sa intelegem viata in mod abstract sau teoretic. A intelege viata inseamna a ne intelege pe noi insine si acesta este atat inceputul, cat si scopul final al educatiei."

 Jiddu Krishnamurti

 

 CUPRINS

Cuvant inainte   7

 

PARTEA INTAI: ARTA INVATARII SI VALOAREA VIETII

Educatia si sensul vietii  13

Adevarata educatie       20

Intelect, autoritate si inteligenta  51

Educatia si pacea lumii  66

Scoala  80

Parinti si profesori         93

Problema sexuala si casatoria    107

Arta, frumusete si creatie           112

 

PARTEA A DOUA: DESPRE EDUCATIE

I. CUVANTARI TINUTE STUDENTILOR    121

Despre educatie            121

Despre mintea religioasa si mintea stiintifica        131

Despre cunoastere si inteligenta 135

Despre libertate si ordine          144

Despre sensibilitate       150

Despre frica      157

Despre violenta 166

Despre faurirea de imagini         174

Despre conduita           183

II.  CUVANTARI TINUTE PROFESORILOR           191

Despre educatia buna   191

Despre perspectiva larga           201

Despre actiune  208

Despre adevarata negare          215

Despre competitie         223

Despre frica      230

Despre instruire si invatare        239

Despre o minte buna     249

Despre abordarea negativa       257

Despre meditatie si educatie      267

Despre inflorire 273

 

Citește tot Restrânge

Preț: 3200 lei

Puncte Express: 48

Preț estimativ în valută:
654 741$ 591£

Carte indisponibilă temporar

Doresc să fiu notificat când acest titlu va fi disponibil:

Preluare comenzi: 021 569.72.76

Specificații

ISBN-13: 9789731114996
ISBN-10: 9731114998
Pagini: 288
Dimensiuni: 130 x 200 mm
Editura: Herald
Seria COLECTIA KRISHNAMURTI