Zombies, zombies everywhere

Se spune despre zombi că este un corp animat de puterile magice ale vrăjitorilor, după ce persoana a decedat. Începând cu finalul secolului XIX, zombi au câştigat popularitate în folclorul Americii de Nord şi al Europei.

În zilele noastre, termenul de “zombi” este adresat morţilor vii în filmele horror, în cărţile cu acelaşi subiect, în jocurile video şi în benzile desenate.

În Africa de Vest se spune că o persoană decedată poate fi reînviată cu ajutorul vrăjitorilor, zombi rămânând sub controlul acestora. Aceeaşi cultură africană menţionează şi de termenul “zombi astral”, ceea ce înseamnă că, la moarte, o parte din sufletul decedatului este capturat de vrăjitori pentru a le creşte puterea magică. Zombi astral este ţinut într-o sticluţă şi vândut clienţilor pentru a le aduce noroc, sănătate sau succes în afaceri. Legenda spune că, după un timp, Dumnezeu vine să le ia sufletul înapoi. Localnicii susțin că dacă hrăneşti un zombi cu sare, acesta se va întoarce înapoi în mormânt.

În Haiti, anul 1937, antropologul Zola Neale Hurston a descoperit faptul că o femeie s-a întors în satul ei natal, după ce fusese declarată moartă cu 30 de ani în urmă. Examinată de doctor, aceasta nu mai prezenta fractura la picior pe care a avut-o la deces. Hurston a declarat că, dacă cercetătorii ar reuşi să descopere secretele voodoo din Africa şi Haiti, s-ar scoate la iveală informaţii vitale pentru medicină şi ştiinţă.

În 1982, Wade Davis, un cercetător de etnobotanice de la Harvard, a călătorit în Haiti şi, ca rezultat al investigărilor, a menţionat în cărţile sale faptul că o persoană în viaţă poate fi transformată în zombi prin introducerea în corp (printr-o rană sau muşcătură) a doua prafuri speciale: primul, “coup de poudre” sau “powder strike” ce conţine tetrodotoxina (TTX), o neurotoxină extrem de puternică care cauzează paralizia muşchilor şi afectează funcţiile respiratorii. A doua substanţă este “datura”, provenită dintr-o plantă cu același nume. Aceasta are efecte halucinogene, dar poate provoca şi tahicardie, hipertermie, amnezie şi în final, deces. Folosite împreună, Davis susţine că cele două substanţe pot induce o stare similară cu cea a decesului, urmată de trezirea într-o stare psihotică, în care persoana în cauză poate fi manipulată prin voodoo de către vrăjitori.

În literatura contemporană, zombi sunt prezentaţi în general în scenariile post apocaliptice. Lăsând la o parte superstiţiile şi cultura africană, zombi sunt rezultatul imaginaţiei autorilor, fără a exista dovezi certe că aceştia există.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *