Zaha Hadid

Zaha Hadid este o arhitectă irakiano-britanică, ce a obținut premiul Mies van der Rohe din partea Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană în anul 2003, iar în 2004 a câștigat Pritzker Architecture Prize.

Zaha s-a născut în Baghdad, Iraq, pe data de 31 octombrie 1950. Ea a studiat matematica la Universitatea Americană din Beirut, apoi a urmat Arhitectural Association School din Londra, până în1977. A câștigat competiția pentru Peak Club din Hong Kong în 1983.

De asemenea, a câștigat concursul de design pentru Cardiff Bay Opera House din Wales în 1994. Zaha a creat Berhisel Ski-Jump din Innsbruck, Austria, în anul 1999 și a finalizat Centrul Rosenthal de Artă Contemporană din Cincinnati.

Zaha Hadid este prima femeie care a câștigat cel mai important premiu al arhitecturii și este cunoscută mai ales pentru designul ei neconvențional, iar reputația ei a luat amploare în anii 1990.

O parte din modelele ei pline de imaginație pot fi urmărite mai jos:

 

BMW Central Building

Dubai Opera House

Rosenthal Center for Contemporary Art

London Aquatics Center


Însă, Zaha Hadid nu se ocupă numai de arhitectură, ci și-a încercat norocul și în designul de pantofi. Iată două modele create de ea:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *