Yakuza sau mafia japoneză

Cu siguranţă mulţi dintre dumneavoastră au auzit de celebra mafie japoneză care s-a făcut remarcată în întreaga lume prin practicile sale destul de neobişnuite atât pentru europeni cât şi pentru restul lumii. Fie că nu s-a făcut înţeleasă, fie că multă lume nu i-a acordat atenţie, cunoşterea istoriei sale este importantă deoarece aceasta a jucat un rol important atât pe plan regional cât şi mondial.

Născută încă din zorii shogunatului Tokugawa această organizaţie a trecut printr-o serie de transformări datorate de altfel şi evoluţiei societăţii japoneze. Dacă în trecut menirea acestei mafii era de a instaura dreptatea şi de a-i apăra pe cei slabi, pe parcurs aceasta a ajuns să joace un rol determinant în cadrul scenei politice nipone, pentru ca mai apoi să fie categoristă drept drojdia societăţii.
Astfel că, în perioada Tokugawa membrii Yakuza au jucat un rol foarte important atât în guvern cât şi în economie. Mai mult decât atât, se ghidau după un codul de legi, Otokogi , ce semnifică în limba japoneză spiritul omului, deci promovau ideea de altruism civic. Cu toate acestea, membrii Yakuza de astăzi au foarte puţine caracteristici în comun cu cei din trecut.

În acelaşi timp, mafia japoneză nu trebuie comparată cu celelalte mafii internaţionale, căci prezintă o serie de particularităţi şi ritualuri nemaiîntâlnite în nicio altă organizaţie. Membrii mafiei japoneze se fac remarcaţi prin însemnele corporale. Astfel, tatuajele şi lipsa degetelor mici sunt elementele definitorii ale membrilor Yakuza. Tatuajele sunt o tradiţie pentru ei, astfel că pentru orice crimă comisă, ei obişnuiesc să îşi tatueze câte un inel pe antebraţ. Mai mult, tatuarea întregului corp semnifică virilitate, curaj, tărie de caracter şi mai ales fidelitate pentru comunitatea Yakuza. Tăierea degetelor mici poartă numele de Yubitsume. Este practic un ritual ce prevede secţionarea degetelor în funcţie de păcatele pe care membrii Yakuza le-au săvârşit, numai în acest fel putând obţine iertarea de la superiorii lor.

În ultima vreme, ei operează şi peste hotare, ajungând până în Statele Unite. Mai mult decât atât, în ziua de astăzi ei se preocupă de încasarea datoriilor greu de recuperat sau fac trafic de armament, chiar şi de carne vie. Toate acestea fac subiectul ziarelor de scandal. Întreaga practică ilegală, micile înţelegeri dintre membrii Yakuza şi marile întreprinderi japoneze, duc astfel la o crearea unui haos social. De exemplu, se pare că la proiectarea filmului , s-au luat măsuri preventive pentru ca această grupare să nu îşi facă apariţia simţită.
Dacă ar fi să analizăm situaţia actuală, mafia japoneză trece printr-o perioadă dificilă, dat fiind faptul că în 1992 s-a adoptat şi în Japonia o lege asemănătoare legii Rio din Statele Unite ale Americii, prin care activităţile lor sunt interzise. Desigur, acest lucru nu îi împiedică să îşi continue activităţile care i-au consacrat.

Cu toate acestea, Yakuza s-a îndepărtat de la traiectoria tradiţionalistă care a consacrat-o, preluând unele practici ale mafiilor internaţionale. În zilele noastre, această organizaţie nu se mai bucură de popuaritate aşa cum o făcea în trecut, fapt demonstrat de japonezii de rând care consideră că Yakuza ar trebui să se retragă din viaţa socială şi să rămână în istorie. Cu toate acestea, istoria sa zbuciumata a fascinat de-a lungul timpului, lucru demonstrate de zecile de cărţi şi filme care i-au dedicat un loc aparte.

Un articol de Claudia Diana Toma

Mai multe carți cu și despre gangsteri

Mai multe cărți despre Japonia

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *