Viața este… definiție deschisă

Câteodată avem nevoie de un sfat. De cele mai multe ori, pentru a auzi de la alții ceea ce noi nu îndrăznim să ne spunem, deși simțim, pentru a-i face pe alții vocea neliniștilor și speranțelor noastre. Așa că ne îndreptăm spre cei în care avem încredere, care ne vorbesc în feluri pe care doar noi le putem pricepe și care ne îndreaptă spre rosturile pe care le-am rătăcit. Și mai dăm o pagină…

Cărțile rămân acolo după ce lumea își închide ușile. Ne ghemuim într-o poveste și, întâlnindu-i pe alții, ne regăsim pe noi. Ne recunoaștem în dilemele, nesăbuințele, înfrângerile și credințele unor personaje din Anglia victoriană sau dintr-o galaxie îndepărtată, le urmărim probele și ne testăm propriul curaj, atunci când ei luptă pentru o bucată de adevăr. Poate fi al nostru, într-o altă formă, într-un alt sens, într-o altă realitate.

Sau poate fi doar șansa descoperirii celuilalt, a deschiderii către alte moduri de gândire, atitudini, istorii personale și aspirații. Și de a accepta că fiecare dintre noi își caută visurile risipite prin praful unui drum prea bătătorit.

Viața este… cu aceste cuvinte ar putea începe cam 7 miliarde de definiții, dar și de întrebări. Și toate ar fi de necontestat, pentru că nu există răspunsuri închise sau interogații atotcuprinzătoare.

Dar sunt câteva cărți, câteva personaje, câteva povești, care ne pot purta către micuța noastră insulă de siguranță, într-un ocean de incertitudini. De obicei, sunt tocmai cele care nu oferă nici o soluție, ci doar o mână întinsă către frica din noi, pe care apropierea unei spaime la fel de mari o poate domoli.

Cu umor, cinism, ironie sau cuvinte din care țâșnesc sângele și disperarea, câțiva scriitori s-au încumetat să ne îndrume spre propriile noastre explicații despre viață și toate ale ei.

Lăsând o linie punctată pe care fiecare dintre noi își poate completa răspunsul. Sau întreba un prieten. Sau face 50/50 cu definițiile deja date… Fără a greși sau a avea dreptate. Ci doar pentru a fi.

Așa că sfaturile despre viață nu vin doar de pe rafturile de self-help, ci și de la întâlnirea dintre Eliza Doolittle cu Katniss Everdeen.

The Painted DrumLouise Erdrich

The Painted Drum: A Novel
Viața o să te frângă. Nimeni nu te poate apăra de asta și nici singurătatea nu o va face, pentru că și ea te va frânge cu dorurile ei. Trebuie să iubești. Trebuie să simți. Acesta e motivul pentru care ești pe pământ. Te afli aici pentru a-ți risca inima. Te afli aici pentru a fi înghițit. Și când se întâmplă să fii înfrânt, trădat, abandonat, rănit sau în apropierea morții, așază-te lângă un măr și ascultă căderea merelor în jurul tău, răspândindu-și parfumul. Spune-ți că ai gustat cât de mult ai putut din ele.

PygmalionGeorge Bernard Shaw

 Marele secret, Eliza, nu este să ai maniere bune, proaste sau orice alt fel de maniere, ci să ai aceeași manieră de a te purta cu toți oamenii; pe scurt, să te porți ca și cum ai fi în Rai, acolo unde nu există clasa a III-a la transport și unde un suflet e la fel de bun ca oricare altul.

Worstward Ho, Samuel Beckett

Company / Ill Seen Ill Said / Worstward Ho / Stirrings Still
Să încerci mereu. Să eșuezi mereu. Nu contează. Mai încearcă o dată. Eșuează din nou. Eșuează mai bine.

Three Men in a BoatJerome K. Jerome

Three Men in a Boat
Nu pot sta degeaba și să văd pe cineva chinuindu-se și muncind. Trebuie să mă duc acolo să supraveghez, să merg cu mâinile în buzunare în jurul lui și să-i spun ce să facă. Asta e firea mea energică. Nu mă pot abține.

One DayDavid Nicholls

“Ce-ai de gând să faci cu viața ta?” Într-un fel sau altul, avea impresia că oamenii au întrebat-o asta dintotdeauna; profesorii, părinții, prietenii, pe la trei dimineața, dar până acum întrebarea nu a părut atât de presantă și, cu toate astea, nu era deloc aproape de un răspuns. “Trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima” este îndemnul obișnuit, dar serios, cine are energia să facă asta? Ce faci dacă plouă sau simți că te doare în gât? Pur și simplu nu e practic. Mai bine este să fii bun, curajos, îndrăzneț și să faci o schimbare. Nu în lume, neapărat, ci în mica porțiune care te înconjoară. Să-ți apreciezi prietenii, să-ți aperi principiile, să trăiești cu pasiune, frumos și până la capăt. Să experimentezi lucruri noi. Să iubești și să fii iubit, dacă ai vreodată această șansă.

Mere AnarchyWoody Allen

 Omenirea se află la o răscruce de drumuri – unul dintre drumuri conduce spre disperare și lipsă totală de speranță, iar celălalt spre extincția totală – sper ca voi, absolvenții, să alegeți drumul potrivit.

Vanity FairWilliam Thakeray

Vanity Fair(tr)
 Fiți atente, tinere doamne, aveți grijă la felul în care vă implicați în viață. Țineți-vă departe de iubirea sinceră, niciodată nu mărturisiți tot ceea ce simțiți sau (încă și mai bine), simțiți foarte puțin. Observați consecințele încrederii și confidențelor timpurii și bănuiți-i pe toți cei din jur și chiar și pe voi înșivă. Căsătoriți-vă ca în Franța, unde avocații sunt domnișoare de onoare și confidente. În orice caz, să nu aveți vreodată vreun sentiment care să vă facă să vă simțiți inconfortabil sau să faceți vreo promisiune pe care să nu o puteți retrage. Acesta este modul de trăi, de a fi respectat și de a avea un caracter virtuos în Bâlciul Deșertăciunilor.

The Hunger Games Suzanne Collins

Ăsta e singurul meu sfat. Rămâi în viață!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *