Vești minunate pentru cei care încă citesc cărți în format fizic

Toată lumea știe că cititul este benefic. Această activitate poate reduce semnificativ stresul, îți păstrează eficiența în gândire pe măsură ce îmbătrânești și poate chiar să reducă riscul de Alzheimer. Cu toate acestea, nu toate modurile de a citi întrunesc aceste calități. Din momentul în care a apărut primul e-reader, în 2007, dezbaterile pe tema cărților electronice versus cele printate au început să prindă contur din ce în ce mai mult. Existau diferite argumente ale oamenilor care preferă cărțile printate, legate de sentimentul pe care îl au când pot simți filele cărților, iar pe de altă parte, erau persoanele care pledau pentru eficiența e-readerelor datorită faptului că acestea sunt mai practice. După ce oamenii de știință au cântărit bine situația, cărțile printate au câștigat dezbaterea. 

Când citești cărți printate, înțelegi mai bine. O persoană care va citi de pe un e-reader, nu își va aminti la fel de bine detaliile lecturii și ordinea evenimentelor la fel de bine ca o persoană care va citi aceeași poveste dintr-o carte. Oamenii de știință spun că o carte în format fizic poate face cititorul să reconstruiască mental povestea într-un mod mult mai bun decât un e-reader. Cu toate că mintea umană nu a fost construită pentru citit, aceasta s-a adaptat în așa fel încât să poată înțelege literele și textele scrise. Modul în care creierul poate percepe un text scris este prin a reprezenta mental atât textul, cât și locul în care se află fiecare paragraf și fiecare cuvânt în carte. În timp ce e-readerele încearcă să recreeze senzația din momentul în care dăm paginile unei cărți, ecranul este de fapt limitat la o singură pagină. Inabilitatea de a ne aminti ceea ce am citit dintr-un e-reader apare din cauza faptului că nu putem face notițe scrise, nu putem îndoi pagini, sau nu putem controla textul într-un mod fizic, lucruri care sunt benefice unei reconstrucții mentale. Ai nevoie de abilitatea de a citi fraze lungi, însă dacă nu exersezi, aceasta se pierde. 

Cititul într-un mod constant poate crește de asemenea abilitatea de empatizare, mai ales atunci când citim de pe o carte printată. În această lume plină de tehnologie, cei care au cel mai mult de câștigat sunt, fără doar și poate, cei care aleg cărțile în format fizic în pofida celor electronice.

Cu timpul, oamenii au început mai degrabă să scaneze textul, decât să îl citească, iar acest lucru se datorează în mare parte cititului de pe diferite ecrane. Metoda “F” de a citi este caracterizată prin citirea în întregime a primului rând, iar apoi pur și simplu scanarea textului din partea stângă, de sus pana jos și este metoda folosită de oamenii care citesc de pe ecrane. Astfel, textul nu mai este înțeles la fel de bine, iar data viitoare când va trebui să citești un text mai lung, nu îl vei înțelege prea rapid. E din ce în ce mai greu să ne cufundăm într-un roman, iar din această cauză, mulți oameni au început un proces de “citire lentă” în așa fel încât să poată înțelege o anumită carte. Ideal este să citești într-un mod calm, concentrat și fără să te grăbești. Cititul într-un mod liniștit, pentru cel putin 30-45 de minute, departe de orice sursă care ne-ar putea distrage, poate crește abilitatea de concentrare. 

займ онлайн rusbankinfo.ru

1 thought on “Vești minunate pentru cei care încă citesc cărți în format fizic”

  1. Mi-a placut foarte mult articolul, in special ultima parte.

    Intr-adevar, e tot mai greu sa gasesti acel calm interior pentru a te cufunda intr-o carte, avand in vedere agitatia pe care o traim zilnic. Eu ma confrunt cu aceasta problema: si cand ajung acasa parca sunt bagata in priza, mi-e foarte greu sa inlatur diversele chestiuni la care ma gandesc si sa fiu relaxata astfel incat sa citesc o carte de la inceput la sfarsit. De cele mai multe ori incep o carte, citesc 30 pagini, apoi incep alta, si alta, si ma plictisesc de toate la un moment dat fara sa le cunosc esenta.

    A gasi linistea interioara, acel “bliss” universal, care sa iti permita sa sa construiesti cu ajutorul unei carti o alta poveste in mintea ta, diferita de cea pe care o traiesti in realitate, cred ca aceasta este provocarea secolului XXI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *