Universul LEGO

 What it is is beautiful. What it is is still beautiful.

Trăim niște vremuri în care suntem înconjurați, oriunde mergem, din supermarketuri până la magazinele mai mici, de jucării special create pentru fetițe și băieței. Într-o parte culoarea predominantă este roz, în cealaltă este albastru, în ziua de azi accentul căzând pe gen. Copiii sunt învățați, prin jucării, desene animate și cărți, cum ar trebui să se comporte conform genului din care fac parte, feminin sau masculin. Aceștia sunt tratați de cei care promovează jucării ca și când ar fi două specii complet diferite. Nu mai există cuvântul „universal” în ceea ce privește lumea copiilor, pe piață nemaigăsindu-se jucării create atât pentru fete cât și pentru băieți, ci doar pentru fete și doar pentru băieți.

Zilele trecute am dat peste un articol care mi-a confirmat că ceea ce văd în magazine nu este doar un fenomen ci o realitate mai degrabă tristă, aș putea spune. Este vorba despre compania LEGO care, în anul 1981, promova setul de piese universal, pentru ambele genuri, fără să se pună accent pe culorile așa zise reprezentative fetelor și băieților, adică roz și albastru. În partea stângă putem observa o fetiță extrem de fericită și mulțumită pentru propria creație ce o ține în mână. Ce transmite această poză? Ei bine, mai multe lucruri și unul singur: creativitatea nu are limite. Pe chipul fetiței se citește bucuria că a realizat ceva cu mânuțele ei. Astăzi, ceea ce promovează LEGO este creativitatea mărginită, constrânsă de niște norme absurde, bazate pe gen. Au dispărut piesele universale, iar în locul lor au apărut cele pentru băieți și pentru fete. În loc să le permitem celor mici să își creeze propriile personaje, propria lume din LEGO, acum în cutii vin creați omuleți care sunt copia fidelă a tiparului feminin și masculin.

Cei mici ar trebui să construiască pentru distracție și nu ca să se încadreze în niște norme impuse de cei mari.  Înainte, culorile nu contau atât de mult, nu vedeam peste tot unde mă duceam fetițe în roz și mov, slavă Domnului, există o paletă largă ce culori de care ar trebui să ne bucurăm și pe care copiii ar trebui să le cunoască, și nu doar roz și albastru. Mulți părinți întreabă care este problema cu LEGO creat special pentru fete și de ce pare toată lumea să fie împotriva acestei culori. La aceste nelămuriri răspunde Rachel Giordano, puștoaica din reclama LEGO, care acum este doctor într-un spital din Seattle. Aceasta spune că jucăriile segmentate de gen intervin în exprimarea creativă a fiecărui copil, limitându-i abilitățile și creativitatea. Jocul deține un procent uriaș în dezvoltarea unui copil. Mașinuțele, avioanele precum și restul jucăriilor orientate în mod concret către publicul masculin ar trebui îndreptate și către cel feminin. Unde scrie că fetițele trebuie să se joace doar cu păpușile și băieții doar cu mașinuțele? Fiecare jucărie ar trebui să fie îndreptată spre ambele părți. Nu se știe în ce măsură îi vor ajuta pe cei mici să se dezvolte și să devină adulți sănătoși și capabili  să facă și să obțină tot ceea ce își doresc.

Nu copiii s-au schimbat, ci adulții care comercializează jucăriile și care se dedică acestei segmentări nicidecum naturală și indicată. Totul ține de mesajul subliminal pe care îl transmit jucăriile. Un LEGO roz, cu figurine fetițe aranjate și puse într-un mediu specific femeilor cu o masă pentru machiaj și garderobă ce altceva transmite în afară de a arăta impecabil și fals în orice împrejurare? Nu este deloc corect să ne expunem copiii unor jucării care și-au pierdut din esență și din creativitate.

Hai să le oferim copiilor o lume a jocului care include toate culorile și toate posibilitățile și să facem în acest fel publicitate.

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *