Uneori e mai bine să taci

La locul de muncă există acele momente când atingerea unor obiective comune aduce oamenii împreună, naște prietenii și relații bazate pe încredere și respect. Însă, uneori o simplă remarcă la momentul nepotrivit poate distruge toate acestea.

Este aceeași problemă atunci când fie că vorbim despre negocieri, investigații  sau conversații vechi. Așadar, cu scopul de a preveni aceste situații, iată câteva momente în care tăcerea e cea mai potrivită. 
1. Atunci când cealaltă parte într-o negociere începe dezbaterea împotriva ei însăși. Uneori oamenii se aventurează într-o spirală de proaste tactici de negociere. Încearcă prin viclenie să obțină avantaj și apoi poate chiar să se convingă ei înșiși că ceea ce cer nu e prea mult. Imaginați-vă pe cineva făcând o ofertă și apoi respingând-o pentru că el/ea crede că clientul nu o va cumpăra. Sau imaginați-vă un client care deschide o conversație prin a spune că înțelege că nu puteți micșora prețul produsului înainte de a cere concesii mai mici.
De multe ori, în situații din acestea cea  mai bună soluție e să taci și pur si simplu să păstrezi distanța.

2. Când pui o întrebare. Știm cu toții astfel de oameni, nu? Ei pune întrebări, dar nu așteptă să răspunzi la întrebare sau să termini ce ai de spus, ci își exprimă punctul de vedere. Nu fi ca ei. Observi mai mult privind și înveți mai mult ascultând.
3. Când ceilalți înțeleg greșit (și nu ai datoria de a vorbi). Acest lucru se aplică atunci când nu ai obligația de a corecta greșelile altcuiva.
4. Când nu ai nici o idee despre ce se vorbește. Uneori tăcerea e ciudată. Și oamenii au tendința de a umple golul lăsat de tăcere. Nu trebuie să spulberi tăcerea, mai ales atunci când nu ai nimic util să spui. Tot ce spui ar putea, de fapt, să fie folosit împotriva ta.
5. Când e nevoie ca altcineva să opțină meritele. Poți realiza aproape orice, dacă nuți pasă cine primește răsplata în locul tău.
6. Când a împărtăși ceva devine a te lăuda cu ceva. Acest lucur se întâmplă, mai nou, mai ales pe rețelele de socializare online.  Du-te pe Facebook, de exemplu, și, uneori, ai impresia că  toată lumea manancă numai la restaurant, are vacanțe uimitoare, relații ca în povești. Este tot de vorba împărtășire sau laudă online? Dacă găsiți că sunteți înclinat spre acesta când postați ceva online, poate e timpul să nu mai faceți asta.
7. Când comentariul pe care îl faci e mai mult despre tine decât despre cealaltă persoană. Atâta timp cât ești sigur  că comentariile pe care le faci sunt cu adevărat menite să îmbunătățească experiența ceiluilalt  sau de a oferi un sfat bun poți să-ți exprimi părerea. Dar, dacă există o șansă ca ceea e spui să fie din gelozie sau  mândrie sau invidie, atunci mai bine renunți la a-ți exprima părerea.
8. Când vrei ca altcineva să se maturizeze. Acest lucru se aplică atunci când, în loc de a sări  să răspunzi la o întrebare pentru care știi răspunsul, îi lași și pe alții să-și dea seama care este răspunsul.
9. Când devii plictisitor/plictisitoare. Nu-i nevoie să-i plictisești pe ceilalți cu tot felul de povești doar ca să te auzi vorbind.  Când nu ai nimi de spus mai bine stai tăcut/tăcută și asculți.
10. Când începi un discurs. Când începi un discurs, începe cu o pauza. Acest lucru va atrage atenția auditorilor asupra ta. Astfel că, atunci când începi să vorbești cu siguranța vor fi câțiva care îți acordă atenție.
Sursa: mashable.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *