Ultimul Faraon – Cleopatra Egiptului

Ne aflăm în anul 51 î. Hr. când pe tronul Egiptului este încoronată Cleopatra a VII-a, regina țării Nilului, protejata zeilor și urmașa pe linie dinastică a Ptolemeilor, ce au fost binecuvântați după ce l-au urmat pe Alexandru cel Mare în cuceririle sale militare.

Timpul efectiv al domniei Cleopatrei este poate ultimul moment de glorie al Egiptului, un moment ce și astăzi este cercetat de istorici, cântat de poeți și ecranizat de producătorii de film. În plus, cercetările arheologice și specialiștii în domeniu, cât și cei pasionați de această perioadă, continuă dispunând de aparatura modernă, sau prin speculații și supoziții, să caute mumia reginei și locul unde a fost îngropată.

Frumusețea Cleopatrei, inteligența cu care reușește să se strecoare în palatul lui Caesar ascunsă într-un covor, relația cu acesta și nașterea lui Cesarion, asasinatul senatorilor de la Roma în frunte cu Brutus și moartea lui Caesar, ademenirea lui Marc Antoniu și povestea de dragoste dintre cei doi, conflictul deschis cu Octavian, bătălia de la Actium în anul 31 î. Hr., sinuciderea Cleopatrei și moartea iubitului ei, iată pe scurt evenimentele tumultoase ce se succed în timpul celor 20 de ani ai domniei reginei Egiptului.

Deși nu a fost niciodată o prezență plăcută înaintea romanilor, care o priveau ca pe o femeie stricată, Cleopatra a stârnit o curiozitate ce de mult încolțea în inima acestora: mirajul Alexandriei și a pământului egiptean, plin de palate parfumate, unde bijuteriile și aurul erau din abundență. Din acest motiv, nu este de mirare faptul ca după cucerirea Egiptului de către Octavian, acest teritoriu a devenit provincia personală a împăratului.

Despre cele două povești de dragoste: Cleopatra-Caesar, Cleopatra-Marc Antoniu s-au scris atât opere literare, precum tragedia lui Shakespeare, Antoniu și Cleopatra sau piesa dramaturgului irlandez George Bernard Shaw, Caesar și Cleopatra. Cât despre ecranizările ce au ca temă acest subiect, acestea sunt în număr de patru, primul film fiind inaugurat în anul 1917.

Vă invităm să vă adânciți în mirajul unei lumi ademenitoare, a unor poveși adevărate ce includ lupta pentru putere și supraviețuire, iubire, sânge, metale prețioase, ură și tot ceea ce îi este permis unui om să trăiască într-o viață de…rege sau împărat.

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

1 thought on “Ultimul Faraon – Cleopatra Egiptului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *