Truman Capote

Se spune despre Truman Capote că ar fi fost un scriitor “cu sânge rece”. Motivul este destul de simplu: este unul dintre cei mai importanți scriitori americani de secol XX, care a inaugurat romanul „non-ficțional” numit și “In Cold Blood”. Truman Capote se naște la New Orleans sub numele de Truman Streckfus Persons. Părinții săi vor divorța când acesta împlinește patru ani iar viața tumultoasă alături de mama sa pe care o va duce îi va spori sensibilitatea literară. Rătăcind mereu dintr-o casă în alta, Capote integrează în scrierile sale de mai târziu întreaga sa experiență din copilărie. Timpul petrecut la mătușile sale într-un ținut sudic sărac din Statele Unite este un astfel de episod marcant în viața sa: o copilărie idilică de care își va aminti nostalgic de-a lungul întregii sale vieți. Totuși, privat de mamă și tată, va resimți mereu singuratatea care-l bântuie în acea perioadă: se simte ca un orfan spiritual.

Este adoptat apoi de către cel de-al doilea soț al mamei sale, un om de afaceri new-yorkez: Joseph Capote. Trecând apoi prin nenumărate școli private și fiind bănuit de retardare, este trimis la un control psihiatric. Profesoara sa de la Greenwich Highschool îl scoate din această situație catalogându-l drept „geniu”. Capote se decide să-și ia educația în propriile mâini, abandonează școala la 17 ani și primește o slujbă la The New Yorker- unde îi vor apărea mai târziu o parte dintre opere. Primul premiu câștigat este O. Henry Memorial Award primit pentru nuvela „Miriam” apărută în Mademoiselle. Semnează imediat după aceasta un contract cu Random House care îi public un roman-bestseller: Other Voices, Other Rooms. Acestui îi urmează o serie de nuvele, interviuri, articole, și însemnări de călătorie, cele mai multe apărând în New Yorker. Ele vor apărea în volume precum: A Tree of Night and Other stories (1949), Local Colour și The Muses Are Heard(1956). În 1960 publică Breakfast at Tiffany's, care a fost ecranizată în 1961, având un succces fulminant, cu Audrey Hepburn în rolul principal.

Spre finalul vieții sale se va muta cu prietena sa, actrița Joanne Carson pe Coasta de Vest. Când se stinge de viață pe data de 25 august 1984 are 59 de ani. Truman reușește la finalul vieții să fi marcat pentru totdeauna viața literară. Este tradus în zeci de limbi și citit de-a lungul globului. Orfanul spiritual își găsește leagănul cosmopolit.

Mai multe cărți de Truman Capote

Breakfast at Tiffany’s și alte filme ale lui Audrey Hepburn

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Sandra

Citesc literatura care îmi spune ce și cum să înțelegem despre cine suntem. Secolele XVI și XVII. Nașterea științei moderne. Religie și filosofie. Aparțin unei echipe formate din oameni competenți și curioși și mă numesc asistent de cercetare la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. Îmi petrec de șase săptămâni timpul întrebând epoca Reformei ce are să ne spună, într-un orășel din Germania de sud-vest. Aici am găsit răspunsuri dublate de întrebări și aștept să mă reîntorc. Voi fi curând acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *