Travel: Carcassonne

 “Ţara catarilor”, cu fortificaţiile, castelele, satele şi oraşele ei, rămâne singurul martor al atrocităţilor comise în această regiune de reprezentanţii catolicismului împotriva celor pe care-i considerau eretici.

Poate unii dintre voi mai ţin minte, de la lecţiile de istorie, momentul în care, în anul 508, vizigoţii au respins cu succes asediul lui Clovis, regele francilor. Nu întâmplător am adus acest lucru în discuţie, ci pentru că istoria cetăţii pare să înceapă cu vizigoţii care s-au stabilit pe rămăşiţele unui avanpost militar. Din cauza poziţiei strategice prin care cel ce stăpânea Carcassonne putea domina şi împrejurimile, această aşezare aflată la graniţa dintre regatul francez şi cel de Aragon va fi de-a lungul istoriei ţinta a numeroase asedii.  Prima cădere a cetăţii este menţionată în anul 725 când a fost cucerită de sarazini. Dar cel mai cunoscut eveniment este probabil cel din 1209, când armata lui Simon de Montfort a cucerit Carcassonne, izgonindu-i pe locuitorii săi, fiind şi perioada în care şi-a câştigat faima pentru rolul jucat în cruciada albigensiană.

Aflat la un pas de a fi demolat în anul 1849, restaurat în 1853 de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, oraşul-cetate prevăzut cu 53 de turnuri de apărare a intrat în 1997 în patrimoniul UNESCO, aflându-se acum în topul destinaţilor turistice din Franţa cu peste 3 milioane de vizitatori anual. Străzile medievale labirintice sunt presărate cu cafenele, restaurante în stil provensal unde se pot servii specialităţiile zonei printre care şi cassoulet (fasole albă cu cârnăciori sau raţă), dar şi nenumărate magazine de suveniruri. Turnul care a adăpostit sediul Inchiziţiei Catolice în secolul al XIII-lea este acum transfomat într-un muzeu ce păstrează instrumentele de tortură folosite asupra catarilor. Ville Basse, aria construită după cruciada împotriva catarilor este considerată noul Carcassonne, şi este în prezent centrul administrativ al industriei vinicole din regiune.

Obiective turistice esențiale:

  • Castelul Comtal, care datează din secolul al XII-lea, și Bazilica Sf. Nazaire, o bijuterie arhitectonică cu vitralii superbe, care găzduiește piatra ce ilustrează asediul asupra cetăţii Carcassonne în 1209.
  • Les Aigles de La Cite (the Eagles of La Cite) o expoziţie în cadrul căreia veţi întâlni cea mai mare colecţie de păsări de pradă, antrenate în metodele medievale de a zbura libere şi a reveni când sunt chemate.
  • Nu rataţi nici Limoux, un sat aflat la sud de Carcassonne care găzduieşte un carnaval anual, locuitorii săi susţinând că sunt adevăraţii inventatori ai vinului spumant.
  • Rennes le Chateau e un loc foarte ciudat despre care circulă zvonuri precum acela că ar fi găzduit-o pe Maria Magdalena după răstignire, sau că ar ascunde Sf. Graal
  • Montsegur e locul unde catarii le-au ţinut frâu celor 10.000 de cruciaţi timp de câteva luni, iar când au fost cuceriţi, o mare parte au ales să se arunce de bună voie în foc, decât să se convertească.

 Ca perioadă, ideal ar fi să alegeţi primăvara sau toamna deoarece vara este extrem de aglomerat, iar în timpul iernii o parte din cetate va fi închisă. Şi pentru că prea multe informaţii despre genocidul asupra catarilor nu veţi găsi în ghidurile turistice, eu vă recomand să începeţi călătoria (mai ales dacă vă plac misterele à la Da Vinci Code) spre Carcassonne citind romanul Labyrinth (sau/şi urmărind ecranizarea lui), scris de Kate Mosse pentru a vă documenta mai temeinic despre istoria locurilor prin care paşii vă vor purta.

 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *