Toţi pentru unul şi unul pentru trib

Chiar dacă “fiecare om e o insulă” şi vremurile pe care le trăim par să încurajeze o goană individuală furibundă după o fericire neameninţată de ceilalţi, avem totuşi nevoie de arhipelaguri care să ne apropie.

Întâlnirile dintre oameni la graniţa gândurilor şi trăirilor comune nu sunt neapărat forme de renunţare la sine. Dacă pot aduce o schimbare în bine, ele devin experienţe vitale, care solidarizează, angajându-ne într-o misiune a îndreptării dezordinii din jurul nostru.

Ne îndeamnă să descoperim cauza căreia îi putem fi muschetari devotaţi şi care să se transforme în spaţiul de (re)găsire pentru unitatea diferenţelor noastre.

Triburi, una dintre cărţile de referinţă ale îndrăzneţului Seth Godin, încearcă să restabilească legăturile fragile dintre individ şi comunitate (la nivelul microcosmosului casnic şi al macroevoluţiilor globale), dintre unicitatea experienţelor personale şi relevanţa lor colectivă, fără a afirma, însă, fascinaţia hipnotică şi periculoasă a unei viziuni absolute.

Dimpotrivă, încurajează la reflecţie, la contestarea stării de fapt, a adevărurilor prestabilite, la gândire critică şi la curajul de a organiza haosul din existenţa fiecăruia dintre noi.

Seth Godin este un practician al nonconformisului, al ideilor controversate, al rupturii de convenţie şi de locurile comune.

Tribes:  We Need You to Lead Us
De aceea, Triburi surprinde prin faptul că propune redescoperirea conceptului de “mentalitate de grup”, afirmând că nu putem face totul singuri şi că mai ales schimbările care contează cu adevărat au nevoie de eforturi comune, susţinute şi profunde, asumate de toţi cei care vor să-şi pună visurile în mişcare.

Godin reconfigurează şi ideea de lider, disociindu-l de greşita înţelegere a ce înseamnă putere, control, dominaţie, impunerea propriei voinţe cu orice preţ.

Un lider adevărat este cel care animă spirite, sesizează problemele şi atrage în jurul său oamenii care pot găsi soluţiile, inspiră, creează o cultură a misiunii sale, este curios, vrea să afle totul despre el şi despre cei care gândesc altfel, îi apropie pe oameni, se dedică lor şi vederilor pe care le împărtăşesc. Şi aşa îşi construieşte propriul trib. Care nu este o structură închisă, ci o fereastră către lume.

“Triburile reprezintă un concept foarte simplu, care există de peste 50.000 de ani. E vorba despre a conduce şi a conecta oameni şi idei. Şi e ceva ce oamenii şi-au dorit dintotdeauna. Mulţi dintre noi sunt obişnuiţi să facă parte dintr-un trib spiritual, un trib religios, un trib profesional sau unul comunitar. Dar astăzi, datorită internetului, exploziei mass media, datorită atâtor lucruri care dinamizează societatea şi întreaga lume, triburile sunt peste tot.” (Seth Godin)

Triburi
Fiecare dintre noi poate fi lider în propria sa viaţă, ne putem face vocea auzită pentru a susţine cauzele în care credem, ne putem întâlni, în “tribul” nostru cu oameni care au acelaşi scopuri, interese, de care suntem legaţi prin idei, dorinţe comune şi credinţa că împreună putem face o schimbare.

Triburi este o carte-alarmă, care ne reaminteşte că avem nevoie de ceilalţi pentru a ne descoperi pe noi, pentru a creşte şi evolua laolaltă şi pentru a înţelege mai bine ce ni se întâmplă în acest proces de lucru care este viaţa.

Şi că e bine să ne întâlnim, pentru că, dacă suntem împreună, scade şi riscul de a rătăci drumul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *