Călătoriile sunt, fără îndoială, cea mai bună şcoală a vieţii. Şi aici nu mă refer la acele vacanţe în care leneveşti la soare sau mergi la ski, ci la drumurile iniţiatice, esenţiale, pe care le faci în viaţa ta, la călătoriile de suflet, în care te descoperi întâi pe tine şi apoi lumea – reflectată în ochii şi inima ta. De-a lungul timpului, mulţi scriitori sau călători-autori au încercat să redea în volume mai înguste sau în romane-fluviu experienţele pe care le-au avut pe drum. Însă destul de puţine aventuri au reuşit să facă istorie… Despre acestea vă voi vorbi astăzi! Iată mai jos topul celor mai frumoase cărţi de călătorii!
Topul celor mai frumoase cărţi de călătorii
1. Mănâncă, roagă-te, iubeşte, de Elizabeth Gilbert
Deşi a fost considerată chick-lit de mulţi, autoarea susţine că este de fapt un jurnal. Că a scris pentru sine, pagină după pagină, exact ca zilele pe care le-a parcurs pe drum. Eat, Pray, Love a fost şi încă mai este un fenomen. Elizabeth Gilbert a avut curajul (şi nesăbuinţa, spun unii) de a renunţa la o casnicie nefericită, la o relaţie dezastruoasă şi de a pleca, singură, prin lume. Pelerinajul ei prin Italia, India şi Indonezia ne face să credem în vindecare, în fericire, în aflarea sinelui pe drum, acolo unde nevoia şi singuratatea sunt unicele partenere. Şi este o carte care îţi pune bagajele la uşă, fără îndoială, oricare ar fi problemele şi visurile tale.
Pe drum este o carte-manifest, este o poveste reală despre libertate, despre căutari şi despre înţelegerea lumii în care trăim. Tineri, dar nostalgici, Kerouac şi prietenii săi străbat America secolului XX cu viteză, simplitate, stăruinţă şi o energie molipsitoare. Nu este un roman elegant şi frumos, ci o istorie a generaţiei beat, a regăsirii identităţii.
3. Prin praf şi vise, de Roxana Valea
Roxana Valea nu este o scriitoare clasică. Prin praf şi vise este prima sa carte (şi singura, deocamdată) care a venit ca o necesitate, ca o împlinire şi o înţelegere profundă a călătoriei sale prin Africa Neagră. Roxana mi-a declarat că până nu a scris această carte nici ea nu a înţeles rostul drumului pe care l-a făcut alături de doi englezi cunoscuţi pe Lonely Planet. Însă, treptat, lucrurile s-au aşezat în matca lor, iar cartea ne dezvăluie o aventură captivantă, plină de adrenalină, dar şi de întrebări despre rostul vieţii si despre visele neîmplinite.
4. Jurnal pe motocicletă, de Ernesto Che Guevara
O carte şi un film (Motorcycle Diaries) devenite clasice, deşi ne prezintă doar o aventură din tinereţea lui Che Guevara. Călătoria nebunească prin America de Sud este un punct de plecare spre sine. Este o poveste despre prietenie şi iubire, despre alegeri personale, despre lume şi despre umanitate. Vă recomand atât cartea, cât şi filmul, pentru a vă reaminti că lumea este în esenţă bună!
5. Trilogie murdară la Havana, de Juan Pedro Gutierrez
Trilogia lui Gutierrez nu este o carte de călătorii nici în lume, nici spre sine. Este o operă de artă care nu ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui. Este o poveste dură şi reală, este o palmă dată conştiinţei, nevoilor pe care susţinem că le avem, durerilor noastre de multe ori absurde. Havana anilor ’90 este murdară, muzicală, vulgară, înceţoşată de rom şi sex, de cuvinte pe care nu le poţi rosti, de durere, de panică, de fericire, de libertate, de pasiune şi de constrângeri. Nicio altă carte din lume nu te va trimite mai rapid să vezi cu ochii tăi culorile Havanei!
6. Istoria romanţată a unui safari, de Daniela Zeca
Istoria romanţată a unui safari nu este o poveste de iubire şi nicio călătorie în deşert, ci o alegere pe care o faci la un moment dat. O femeie părăseşte lumea civilizată pentru a se cauta în braţele unui străin de credinţă şi înţelesuri. În noul mediu, ea află că nimic nu este permanent, că nimic nu durează, că praful se aşterne peste dureri şi iubiri, că rostul lumii îl afli doar în inima ta şi nu străbătând Golful, cu mirosul său de portocali şi cu gustul de fiere al măslinelor. Aceasta este singura carte pe care o port cu mine la drum lung pentru a găsi aleea îngustă şi serpuită şi nu pe cea dreaptă şi banală.
Sega este un fost corporatist, care a lucrat ani de zile în domeniul publicităţii. La un moment de cotitură, şi-a dat demisia şi a plecat în India. Aventurile sale, cugetările filozofice şi visele subtile, dureroase şi senzuale sunt exprimate într-o manieră elegantă, cu un condei original – în cartea Namaste, primul volum dintr-o serie promisă. Sunt convinsă ca Sega este un deschizător de drumuri pentru generaţia actuală. Sper ca fiecare tânăr să îşi caute propriul drum şi să îşi urmeze visele, oricât de imposibile ar părea acestea. Primul pas este mai dificil…
8. Vând kilometri, de Mihai Barbu
Nici Mihai Barbu nu este scriitor, este doar un visător incurabil al timpurilor noastre, un om care poate transmite emoţii, care te poate face să laşi totul şi să pleci în lume, să îţi împlineşti rostul, să te cauţi şi să înţelegi de ce ai nevoie de drum, ca un aliat pentru sufletul tau şi ca un duşman pentru tabieturile tale. Mihai a plecat singur, pe motocicletă, spre Mongolia. Povestea sa reprezintă esenţa unei noi generaţii.
The Beach – producţia hollywood-iana – este un film-cult, o chemare a depărtărilor, o atracţie către pericol, către aventură, către Nou. Eu am citit cartea în original aflându-mă în Thailanda şi am descoperit cu stupoare că în jurul meu se desfăşoară lumea lui Garland. Deşi scoasă sub “eticheta” de SF, The Beach este o poveste cât se poate de reală – muşcă din tine cu o putere infinită, îţi dă aripi, te aruncă în gol şi îţi spulberă iluzia apelor turcoaz şi a plajelor de vis. Însă, paradisul există. Acolo unde nu l-ai căutat niciodată: între oameni, în viaţa simplă, în acţiunile curajoase, în tine…
10. Into the Wild, by Jon Krakauer
Cum ar fi ca la un moment dat să renunţi la tot – să îţi vinzi casa, să îţi arzi banii, să arunci cardurile de credit, să îţi abandonezi maşina – şi să porneşti la drum cu hainele de pe tine, cu mult curaj şi cu dorinţa de a te adânci în sălbăticie? Probabil că sunt foarte puţini oameni care au puterea de a face astfel de gesturi. Chris McCandless, un tânăr american din clasa medie, pleacă în Alaska pentru a trăi în singurătate, în linişte, în natură. Este o carte idealistă, despre orizonturi greu de atins, dar totuşi atractive, chemătoare… Vă recomand să vedeţi întâi filmul Into the Wild, în regia lui Sean Penn, şi apoi să citiţi cartea, în original.
Descoperă mai multe cărți de travel
Recomandări travel pentru 2013
-
Eat, Pray, LoveElizabeth Gilbert-26%Preț: 31.28 lei42.01 lei
-
On the RoadJack Kerouac-20%Preț: 42.60 lei53.08 lei
-
Dirty Havana TrilogyPedro Juan GutierrezPreț: 60.78 lei
-
The BeachAlex Garland-18%Preț: 49.65 lei60.35 lei
-
Into the WildJon Krakauer-49%Preț: 34.61 lei67.65 lei
Am citit 6 din 10 și toate mi-au plăcut mult de tot, de fapt cartea de călătorie este chiar genul meu preferat, am început cu Roxana Valea și deși nu este o scriitoare, Roxana a reușit să-mi deschidă apetitul pentru călătorie și mi-a dat câteva lecții pe care le voi ține mine toată viața 🙂