Top 5 filme culinare

Probabil cǎ cel mai bun lucru despre filmele cu tentǎ gastronomicǎ este cǎ, uneori, sunt chiar mai bune decât mâncarea însǎşi. De-a lungul timpului, mâncarea a fost folositǎ ca metaforǎ pentru relaţiile intime dintre oameni, fie ele familiale sau erotice, catalizator, sursǎ inepuizabilǎ de plǎcere. Şi oamenii din filme gǎtesc ca sǎ facǎ pe plac apropiaţilor, sǎ le câştige afecţiunea sau sǎ-şi facǎ un rost şi atunci când sunt pasionaţi, rezultatul înseamnǎ nişte imagini colosale, ale unor preparate delicioase şi savuroase.

Nu am vǎzut toate filmele culinare pe care mi-aş fi dorit, sunt cel puţin douǎ pe care încǎ le caut cu aviditate pentru cǎ am o presimţire cǎ-mi vor plǎcea foarte mult, aşa cǎ acest top este unul mic, dar cu filme foarte bune care, sper eu, vor fi izvoare de hedonism şi pentru voi, aşa cum au fost pentru mine.

1.Julie&Julia – unul dintre cele mai bune filme dedicate plǎcerii de a mânca. Filmul spune povestea adevǎratǎ a douǎ femei, Julie Powell şi celebra Julia Child şi patima lor comunǎ pentru mâncare. Cel mai bun lucru din film: Meryl Streep care joacǎ rolul unei femei pentru care a mânca este un raison d’être şi care vorbeşte cu o pasiune inefabilǎ despre procesul de facere a untului şi minunata brânzǎ franţuzeascǎ.

Pont: A se savura cu o baghetǎ proaspǎtǎ de pâine şi un fondue de Gruyère, plus un pahar de vin roşu. Ca desert, un moelleux de ciocolatǎ.

 

2.Ratatouille– O animaţie bine realizatǎ, despre pasiunea pentru gǎtit a unui mic şoarece, cu imagini vii şi personaje memorabile, cu adevǎrat pentru toatǎ familia. Cele mai bune momente sunt date de umorul de situaţie şi, mai ales, de limbaj.

Pont: Merge cu crostini cu brânzǎ de caprǎ, pate de ficat sau chiar fructe. Acompaniaţi cu un clafoutis cu cireşe.

 

3. Chocolat– despre rigiditate, norme şi încǎlcarea lor, despre a nu face  mereu ceea ce trebuie ci şi ceea ce îţi doreşti, filmul e o invitaţie la toleranţǎ şi la a da frâu imaginaţiei, de a te bucura de plǎcerile simple ale vieţii, fie ea cinǎ cu prietenii sau o ceaşcǎ de ciocolatǎ caldǎ cu chili. Un film care trezeşte toate simţurile!

Pont: Nu uitaţi de ciocolata caldǎ şi de migdale la cuptor în crustǎ de zahǎr şi scorţişoarǎ. Festin dulce sǎ fie!

 

4. Babette’s Feast- Spiritul, curǎţirea şi întreţinerea lui sunt cele care primeazǎ în satul danez unde se desfǎşoarǎ acţiunea. Micile plǎceri ale trupului sunt ignorate, iar Babette şi festinul ei, vor schimba mediul uscat şi nefertil aşa cum numai supa de broascǎ ţestoasǎ, sosurile decadente, fructele şi brânza o pot face. Un film despre sacrificii, dorinţe înǎbuşite şi o franţuzoaicǎ care aduce cu ea plǎcerile gustului într-o comunitate austerǎ şi pioasǎ.

Pont: O supǎ de midii şi nişte bruschette cu roşii şi usturoi vǎ vor satisface pe deplin papilele.

 

5. Eat, Drink, Man, Woman– povestea unui bucǎtar vǎduv care a crescut trei fete singur şi care nu-i mai împǎrtǎşesc dorinţa de a pǎstra tradiţiile. Mâncarea este şi aici un mijloc de a-şi arǎta dragostea prin pregǎtirea unor mese demne de adevǎraţi gourmets. Cele mai bune momente: atunci când personajul principal feliazǎ legumele cu o acurateţe nemaipomenitǎ şi „îmbǎiazǎ” carnea înainte de a o arunca în uleiul încins. Tehnicile asiatice de gǎtire şi mânuirea precisǎ a cuţitelor de diferite mǎrimi sunt alte elemente spectaculoase ale acestei pelicule.

Pont: Aveţi nevoie de pacheţele de primǎvarǎ asiatice şi pui cu urechi de lemn!

 

Bonus: La final, o recomandare de documentar: Super Size Me, care vorbeşte despre puterea maleficǎ a fast-food-ului, un experiment realizat de Morgan Spurlock care s-a hrǎnit doar cu mâncare de la McDonald’s timp de o lunǎ, în încercarea de a vedea cum trǎieşte americanul mediu în anul de graţie 2004. Consecinţele unei diete cu mâncare procesatǎ, cartofi prǎjiţi, cola şi dulciuri nu au cum sǎ fie bune şi filmul prezintǎ statistic efectele „curei fast-food” asupra fizicului şi psihicului unui individ, invitându-ne sǎ ne punem întrebǎri despre calitǎţile hranei pe care o ingerǎm zilnic şi cum ne afecteazǎ ea vieţile.

Filme:

Cǎrţi:

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *