Top 10 destinaţii pentru pasionaţii de astronomie

De la cele mai mari telescoape din lume până la insule izolate, acestea sunt cele mai bune locuri in care puteţi explora cosmosul.

1. Observatorul Mauna Kea din Hawaii. La 4205 metri deasupra nivelului mării şi izolate în Oceanul Pacific, observatoarele Mauna Kea, de pe cea mai mare insulă din Hawaii, oferă unele dintre cele mai ideale condiţii pentru contemplarea stelelor cu telescoape disponibile pentru astronomii amatori.

2. Very Large Array din Socorro. Fanii filmului Contact pot vizita uriasul radiotelescop (format din 27 de telescoape fiecare cu un diametru de 25 metri, amplasate sub forma literei Y) aflat la 80 de kilometri de localitatea Socorro din New Mexico.

3. Observatorul Regal din Greenwich-Londra. Observatorul Regal a jucat un rol important în istoria astronomiei şi a navigaţiei, iar înainte să fie construit, în acel loc se afla Castelul Greenwich, care a aparţinut dinastiei Tudorilor. Observatorul Regal include un muzeu cu o mare varietate de exponate şi singurul Planetariu din Londra.

4. Observatorul Paranal, aflat în munţii Cero-Paranal din deşertul Atacama din Chile, găzduieşte The Very Large Telescope, cel mai mare telescop virtual din lume, format din patru telescoape optice înalte de 30 de metri, echipate cu oglinzi cu diametre de 8 metri. Condiţiile atmosferice sunt ideale pentru astronomie datorită vremii uscate, cerului lipsit de nori, altitudinii înalte şi gradului scăzut de poluare.

5. Observatorul Naţional Kitt Peak, aflat la sud-vest de Tuscon, in Arizona, găzduieşte cea mai mare colecţie din lume de telescoape optice (22 de telescoape).

6. Observatorul Griffith din Los Angeles. Observatorul Griffith a fost donat oraşului Los Angeles în 1896, iar în 1935 primul său exponat a fost Pendulul lui Foucault (un dispozitiv experimental bazat pe pendulul gravitațional, realizat de fizicianul francez Léon Foucault, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe). Observatorul a fost şi locaţia a două dintre cele mai importante scene din filmul Rebel Without a Cause.

7. Observatorul Astronomic Sud African din Sutherland. Observatorul se afla la 370 de kilometri de Oceanul Atlantic de Sud şi este faimos pentru condiţiile atmosferice ideale şi pentru poluarea redusă.

8. Observatorul astrofizic Arcetri din Florenţa este localizat în dealurile regiunii Arcetri, unde Galileo Galilei, renumitul fizician, matematician, astronom și filosof italian (numit „părintele astronomiei observaționale moderne”) şi-a petrecut ultimii ani de viaţă.

9. Parcul Naţional Teide, aflat pe insula Tenerife din Insulele Canare, este o locaţie ideală pentru admirarea stelelor atât pentru turişti ,cât şi pentru astronomi, datorită legilor care controlează nivelul de poluare luminoasă de pe insulă. Anual, pe insulă, are loc festivalul Starmus, dedicat pasionaţilor de astronomie şi artă.

10. Planetariul Hayden din New York este găzduit de Centrul Rose pentru Pământ şi Spaţiu şi este locul perfect pentru zilele înnorate şi ploioase, datorită celor patru expoziţii permanente aflate în interiorul Centrului.

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *