Think a little – Change a lot…

De ce ar trebui să ținem o oglindă în bucătărie? De ce în orice birou ar trebui să existe măcar o plantă? Cum îți dai seama că cineva te minte și ce ar trebui să faci? De ce să ții un creion în gură te face mai fericit? Psihologul Richard Wiseman răspunde la toate aceste întrebări în .De obicei cărțile de dezvoltare personală nu se află pe lista mea de lectură pentru că majoritatea crează așteptări nerealiste și sunt bazate doar pe experiența personală a autorului fără o bază științifică. Sau așa cum arată cartea despre care vorbim mai departe uneori chiar se folosesc de mituri urbane. este o carte de dezovoltare personală, dar puțin diferită: totul se bazează pe studii științifice verificabile și nu de puține ori de-a dreptul fascinante. Wiseman adună și explică pe înțelesul tuturor studii psihologice cu aplicabilitate directă în viața de zi cu zi și prezintă exerciții foarte simple sau schimbări minore de comportament care pot avea rezultate spectaculoase.

Fericirea este un creion

O descoperire interesantă care se regăsește în mai multe ocazii  în carte este că în psihologie cauza și efectul adesea se pot schimba între ele. Una dintre cele mai studiate a fost relația dintre fericire și râs: dacă suntem fericiți râdem. Dar oare poate fi și inversul valabil? Dacă râdem să devenim fericiți? Un studiu din 1980 arată că zâmbetul ne face mai fericiți chiar și atunci când nici măcar nu ne dăm seama că zâmbim. Subiecții experimentului au fost rugați să spună cât de distractiv li s-a părut un desen animat după ce l-au văzut în 2 circumstanțe un pic neobișnuite. O parte au fost rugați să țină un creion între buze, iar cealaltă parte să țină creionul doar între dinți, fără să atingă buzele. Fără să-și dea seama cei care țineau creionul între dinți erau forțați să zâmbească, în timp ce ceilalți erau forțați să stea încruntați. Rezultatul a fost că subiecții care fuseseră forțați să zâmbească au considerat desenul animat mult mai distractiv. Alte studii au arătat că starea de fericire se menține chiar și după ce nu mai zâmbim.Unul dintre exercițiile pe care l-am încercat este cel pentru a combate procrastinarea, o problemă cu care mă confrunt mai des decât mi-ar plăcea. De multe ori amânăm să începem un proiect pentru că mărimea lui ne copleșește. Totuși dacă reușim să ne convingem să începem proiectul pentru a lucra doar câteva minute, adesea se întâmplă să simțim un impuls inexplicabil de a duce la sfârșit întreaga sarcină. Asta se datorează efectului Zeigarnik, numit după psihologul rus care a observat că odată ce începem o activitate mintea noastră intră într-o stare de anxietate de care se poate elibera doar la terminarea acelei activități.

Dar de ce ar trebui să ținem o oglindă în bucătărie?

Studiile arată că majoritatea oamenilor încearcă să țină o dietă la un moment dat. Din păcate aceleași studii arată că majoritatea covârșitoare eșuează, adesea dând vina pe lipsa de motivație. Din fericire psihologii au descoperit câteva trucuri foarte ușor de pus în aplicare care ne pot ajuta să mâncăm și să bem mai puțin. În primul rând mâncați mai încet, astfel stomacul are timp să digere și ne păcălim creierul că am mâncat mai mult. Nu țineți mâncarea la îndemână, sună banal dar este foarte eficient.Să vorbești cu gura plină nu este doar nepoliticos, dar aparent ne face și să mâncăm mai mult. Studiile arată că persoanele care sunt distrase în timpul mesei vor mânca mai mult. Într-un experiment persoanele care au ascultat o poveste polițistă în timpul mesei au mâncat cu 15% mai mult decât cei care au luat masa în liniște. Folosiți veselă și tacâmuri de dimensiuni reduse, asta pentru că avem tendința de a mânca tot din farfurie.

Puneți o plantă în birou

Studiile arată că prezența plantelor în birouri crește creativitatea bărbaților cu 15% și ajută femeile să găsească soluții originale pentru problemele cu care se confruntă. Deasemenea plantele ajută la reducerea stresului și crează o stare de bine. Psihologii evoluționiști speculează că prezența unor plante sănătoase a fost din cele mai vechi timpuri un indicator pentru strămoșii noștri că mâncarea este disponibilă și ne dă și nouă azi o stare de confort. Deasemenea un alt studiu arată că verdele încurajează creativitatea în timp ce roșul o blochează.Pentru a-și stimula creativitatea Salvador Dali folosea o metodă mai puțin obișnuită. Se întindea pe canapea, punea un pahar pe jos și sprijinea o lingură de marginea paharului, iar celălalt capăt al lingurii îl ținea în mână. Atunci când ațipea muschii se relaxau și ligura cădea în pahar trezindu-l într-o stare semi-conștientă și imediat se apuca să deseneze imaginile bizare care îi treceau prin minte în acele momente. Poate că tehnica asta nu este pentru toată lumea, dar studiile au demonstrat că subconștientul ne poate ajuta dacă îl lăsăm să o facă. Când vă confruntați cu o problemă aparent fără rezolvare, opriți-vă 10 minute și relaxați-vă sau gândiți-vă la complet altceva și soluția s-ar putea să apară de la sine.

Cum îți dai seama că cineva te minte și ce ar trebui să faci?

Cei mai buni indicatori că o persoană minte sunt cuvintele pe care aceasta le folosește. Mincinoșii tind să fie mai vagi, le lipsesc detaliile și folosesc mai multe pauze în vorbire ( onomatopee de genul ‘ăăă’, ‘umm’ etc) și evită referirile la sine (‘eu’,  ‘mine’, ‘meu’). Atunci când bănuiți pe cineva că încearcă să vă mintă rugați-l să vă comunice în scris ce are de spus. Studiile au arătat că minciunile s-au redus cu 20% atunci când comunicarea a avut loc prin email față de atunci a avut loc telefonic, asta pentru simplul fapt că oamenilor le este teamă de consecințe atunci când afirmațiile lor sunt înregistrate. Ar fi fost multe alte sfaturi, observații și descoperiri fascinante despre fericire, persuasiune, motivație, creativitate, stress, relații, luarea deciziilor sau personalitate dar deja articolul este unul foarte lung și vă mulțumesc pentru răbdarea de a-l citi până aici. Citiți cartea, merită fiecare moment petrecut cu ea în mână, pe mine deja m-a ajutat să nu mai amân lucruri și să le termin pe cele începute, cum ar fi scrierea acestei recenzii :)Câteva titluri care v-ar mai putea interesa:

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: bogdan

Software developer, fotograf amator, înnebunit după science-fiction, în special space opera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *