The Man from Earth

 “Art: What you’re saying, it offends common sense.John: So does Relativity, Quantum Mechanics, that’s the way nature works.”

Numele Jerome Bixby nu le va spune nimic unora, dar proiectele cinematografice la care a contribuit cu siguranță le cunoaștem cu toții. Bixby este cel care a scris povestea pentru serialul de televiziune The Fantastic Voyage, episoade pentru Star Trek sau The Twilight Zone. The Man from Earth este filmul al cărui scenariu acesta l-a completat pe patul de moarte în aprilie 1998.

Piety is not what the lessons bring to people, it’s the mistake they bring to the lessons.”

Povestea lui John Oldman, profesor universitar care susține că este un Cro-Magnon (om al peșterilor) și a supraviețuit peste 140000 de ani, este plasată într-o cabană, într-un decor freundian- o cameră în care mai rămâne doar o canapea, iar în jurul ei se adună prietenii veniți pentru a-și lua rămas bun.  Nu întâmplător aceștia sunt un biolog, un antropolog, un profesor de istoria artelor și creștin devotat, un istoric, un psihiatru și un arheolog. La insistențele acestora de a le justifica mutarea, John își începe mărturisirea cu discuții ipotetice, deghizând-o în subiectul unui roman de science-fiction.

“Time… you can’t see it, you can hear it, you can’t weigh it, you can’t… measure it in a laboratory. It is a subjective sense of… becoming, what we… are, in stead of what we were a nanosecond ago, becoming what we will be in another nanosecond. The whole piece of time’s a landscape existing, we form behind us and we move, we move through it… slice by slice.Linda Murphy: Clocks measure time.Dan: No, they measure themselves, the objective referee of a clock is another clock.”

 Compus aproape în întregime numai din dialoguri, The Man from Earth este, paradoxal, cel mai static și totuși cel mai tensionat film pe care l-am văzut. Deși este catalogat ca aparținând genului SF, acest film pare mai degrabă un fel de horror psihologic  ce demonstrează cât de ușor poate un sociopat carismatic să se joace cu mintea oamenilor, șocându-i, fisurându-le credințele și făcându-i să creadă chiar și cele mai absurde sau sfidătoare scenarii.

Edith: [talking about God] He’s everywhere. We just can’t see him.

Harry: Pfft. If this was the best I could do, I’d be hiding, too.”

  Filmul poate fi privit ca o încercare de demontare a creștinismului, așadar celor cu puternice convingeri religioase li se va părea o simplă adunătură de blasfemii, în timp ce ateii sau cei care sunt deschiși oricând unor noi posibilități îlo vor savura din plin. Cele mai șocante afirmații sunt acelea pe care John Oldman le face despre Iisus, spunând că a fost discipolul lui Buddha sau că a folosit meditația pentru a-și încetini respirația și a părea mort atunci când l-au răstignit.

“Dr. Will Gruber: When did you begin to believe you were Jesus?

John Oldman: When did you begin to believe you were a psychiatrist?

Dr. Will Gruber: Since I graduated from Harvard Medical School and finished my residency, I’ve had that feeling. Why I sometimes dream about it.

John Oldman: Have you acted upon this belief?”

 Ideea centrală a filmului este aceeași folosită de Bixby și în Requiem for Methuselah – un episod Star Trek din 1969 sau în Long Live Walter Jameson – un episod cu o poveste similiară scris pentru  The Twilight Zone. Cei interesați de mitologia din spatele acestui film nu trebuie să rateze The Wandering Jew – o serie de legende despre un evreu care devine nemuritor pe vremea lui Iisus și blestemat să bântuie pe Pământ până la a doua sa venire. Tot pe același subiect este și Boat of a Million Years, scrisă de Poul Anderson și publicată în 1989

 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *