The Language Hoax. Sau cum lumea arată la fel în orice limbă #97

cartea the language hoax

Oare limbajul limitează și controlează felul în care gândim?

Personal nu am citit nici o carte de lingvistică până acum, nu știu de ce, dar cred că m-am gândit că sunt foarte specializate, că nu sunt la curent cu teoriile și teoreticienii și “la ce mă ajută?”. Ei, mare greșeală am făcut. Citind despre această carte am realizat ce domeniu interesant și care chiar deschide perspective.

Cartea “The Language Hoax” iese un pic din tiparele unei cărți de specialitate clasice și descoperim informații noi despre culturi diferite și mintea umană.

Această carte are la bază combaterea acestei Sapir-Whorf care susține că limba pe care o vorbim conturează modul în care percepem lumea. Autorul cărții, lingvistul John McWhorter e de părere că această teorie, oricât ar fi de fascinantă, este cu siguranță eronată. Și ne explică și de ce. De fapt, limbajul este cel care influențează culturile și viziunile asupra lumii și nu invers.

McWhorter demonstrează că teoria limbajului ca lentilă nu este corectă și explică de ce ne dorim să o credem: pentru că suntem dornici de a sărbători diversitatea prin acceptarea inteligenței altor oameni, care s-ar putea să nu gândească la fel ca și noi. În realitate toți oamenii pot gândi la fel și acest lucru este unul pozitiv, pentru că astfel putem să înțelegem și să descoperim mai ușor culturi diferite de a noastră.

Oamenii herero folosesc același cuvânt pentru verde și albastru, însă nu au nici o problemă în a diferenția culoarea unei frunze de culoarea cerului.

Autorul John McWhorter este un scriitor talentat, iar scriitura lui face ca lectura să fie destul de placută și interesantă pentru o carte despre lingvistică. În plus, este destul de imparțial în cercetările sale, exhuastiv și convingător.

Teoria lui este mai curajoasă și poate nu ne este ușor să o acceptăm. Gândirea noastră nu este limitată de limba pe care o vorbim ci de incapacitățile noastre de a ne imagina, de a percepe și de simți unele lucruri. No, we can’t blame it on language!

Vezi aici discursul său anterior de la TED

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *