The Great Dictator – The Great Charlie Chaplin

Primul film vorbit al maestrului Charlie Chaplin, “The great Dictator”, este fără doar și poate și cea mai de succes producție a sa . Chaplin își permite să atace brutal  regimul nazist lansând filmul în 1940 perioadă în care Statele Unite înca mențineau pacea cu Germania Nazistă. O comedie excepționala în care Chaplin joacă rol dublu, intră atât de lejer în pielea Dictatorului ridiculizat și apoi revine la rolul umil al frizerului evreu, evident păstrând pe tot parcursul  esența personajului său deja consacrat “The Tramp”.

Chaplin își folosește toate resursele să-l parodieze pe tiran, de remarcat curajul acestuia, dat fiind că Hitler era în plin mandat în acea perioadă. Dacă tot era actorul preferat al tiranului (de aici probabil și mustața 😛 ) acesta i-a oferit cea mai mare “mulțumire” pentru aprecierea sa, satirizând până în profunzime fiecare simbol al puterii naziste (nu avem Germania avem Tomainia, nu avem zvastica, avem un mare X, nu avem limba nemților avem bolboroseala).

Trebuie să remarcăm și frumoasa poveste de dragoste ce rulează pe fundal, cu fermecătoarea evraică Hannah (Paulette Goddard), iubire hrănită de dorința libertății.Filmul trebuie văzut și revăzut, scenă de scenă râzi și totuși te îngrozești pentru că nu poți să faci abstracție că este istoria noastră scrisă cu jertfă și cruzime. Discursul de final, pe care evreul confundat cu Dictatorul  îl susține în fața armatei germane (apoi adresându-se întregii lumi ), ar trebui apreciat ca și moștenire ce ne-o lasă Chaplin; este mai mult decât un sfat, este rugămintea lui de a ne salva ! займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *