The Book of Lists

 Ştiaţi că: porecla lui Elvis Presley era “The Prince of Wails” sau “America’s Number One Public Weeper” pentru că a plâns de atâtea ori în public încât s-a pierdut socoteala?; Tori Amos sau Salvador Dali au fost exmatriculaţi din şcoală?; Vivien Leigh s-a îndrăgostit de Laurence Olivier şi Liz Taylor de Richard Burton pe platoul de filmare?; există în India un chutney preparat din furnici?; există un sindrom, conform căruia oameni care au suferit un atac cerebral au început după aceea să vorbească cu accent străin?; există un om al cărui job este să miroasă organe ale corpului altora ca să testeze eficacitatea deodorantelor?; există cărţi cu titluri din cele mai bizare: “How to Rob Banks without Violence”, “How to become a Schizophrenic” sau “How to Start your Own Country”. 

The Book of Lists este antidotul suprem împotriva plictiselii. Deschizi cartea la întâmplare şi afli pe loc ceva surprinzător, ceva amuzant sau revoltător, lucruri bizare sau statistici neobişnuite, detalii de tot felul, la care nu te-ai fi gândit niciodată. Şi apoi, întrebarea mea ar fi: cui nu-i plac listele?

Alcătuită din 15 capitole (Oameni, Filme, Arte, Nutriţie şi sănătate, Animale, Bani şi muncă, Sex, dragoste şi căsătorie, Crime, Război şi politică, Călătorii, Literatură, Cuvinte, Sport, Moarte şi Diverse), The Book of Lists conţine în jur de 10-15 liste pentru fiecare din acestea. Astfel, veţi afla despre pisici care au călătorit kilometri întregi ca să se reîntoarcă acasă, obiecte neobişnuite care au fost furate, cele mai inteligente rase de câini, cele mai neinteresante muzee, animale chemate în faţa legii, oameni care au murit… de râs sau mesaje în sticlă.

Personal, am rezonat cu ideea listelor: le fac mereu în minte, iar pe cele pe care le consider reuşite le scriu. Mai mult, mi-a adus aminte de un film care mi-a plăcut mult, High Fidelity, în care personajul principal face mereu liste de lucruri favorite. Listomania chiar este o treabă serioasă!

Poveştile din spatele listelor prezente în carte sunt extraordinare şi tipul acesta de format va fi gustat, sunt sigură, de multe tipuri de cititori şi va constitui subiect de conversaţie pentru mult timp alături de prieteni.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *