Terapie prin culori

     Sunt adult. Cel puțin asta spune buletinul meu. Mintea mea însă nu este de acord. Trăiesc înconjurată atât de copii cât și de adulți și îmi plac ambele lumi. Mă regăsesc și în inocența celor mici, dar și în pragmatismul celor mari. Sunt o ființă cu un amalgam interior de logică, imaginație, copilărie și responsabilitate. Așa îmi place să mă descriu, sunt puțin din toate. Când sunt lângă copii tind să mă comport și eu ca ei, să râd pe săturate, să mă joc, sa desenez, să colorez. Am un sentiment de libertate și simt o relaxare completă atunci când interacționez cu cei mici. Fiind profesoară, apelez la tot felul de metode educative și distractive pentru a-i învăța pe pitici limba engleză, iar din ustensilele mele nu lipsesc culorile pe care le folosim în fel și chip. Ce le place copiilor cel mai mult să facă? Să coloreze, bineînțeles. Și nici eu nu sunt mai puțin fascinată de această activitate. Pe lângă faptul că este extrem de relaxantă este și terapeutică. Și din acest motiv au apărut și cărțile de colorat pentru adulți.

Cum ne încăpățânăm să ne complicăm existența cu tot felul de probleme și situații ce par a fi fără soluții, acumulăm stres și o oboseală psihică care încep să își lase amprenta. Cum putem face față extenuării cotidiene și cum putem evada din încleștarea numită maturitate? Avem nevoie să ne destindem puțin, să savurăm clipa, să avem un somn liniștit și presărat cu vise frumoase, fără coșmaruri „corporatiste”. Soluția am găsit-o în mâinile copiilor, creionul, acel obiect magic care alunecă pe foaie și odată cu el alunecăm și noi în alt univers,unul colorat și vesel.  Specialiștii ne recomandă să ne folosim de culori pentru a ne ușura viața. Și nu era nevoie să îmi spună asta un specialist. Mi-am dat seama singură că prin activitatea de a colora mă relaxez, mintea mi se destinde și ideile încep să îmi curgă, descopăr soluții de rezolvare a problemelor pe care, într-un mediu strict și stresant nu le-aș fi putut găsi. Fiindcă ne concentrăm pe ce se află în fața noastră, pe formele schițate ce abia așteaptă să fie îmbrăcate în culori, mintea ni se calmează și ne luăm gândul de la griji, îndreptându-ne astfel atenția  pe simțuri și pe creativitate.

Carl Jung considera Mandala o reprezentare a subconștientului și prin colorarea acesteia oamenii își puteau rezolva conflictele interioare, iar culorile folosite reflectau sentimentele pe care le aveau în ziua respectivă. Pe lângă mandale, au apărut diverse cărți de colorat destinate publicului matur, dar nu numai. Acestea  sunt ceva mai elaborate și mai profunde decât banalele ilustrații pentru copii. Asta nu înseamnă că nu pot fi colorate și de ei.

În căutarea mea de metode de relaxare, pentru că duc o viață activă și sunt mereu pe fugă, am dat peste cărțile Johannei Basford, o artistă deosebită care mi-a înseninat serile înainte de culcare. Colorându-i superbele peisaje din cărți, am început să dorm mai bine și mintea nu-mi mai este încărcată de problemele de peste zi. O consider cea mai bună terapie și ador să creez ceva cu mâinile mele și să mă bucur apoi de rezultate. La sfârșitul unei astfel de sesiuni, veți ajunge să vă apreciați mai mult, și pe lângă calm veți fi dobândit și o fericire sinceră și inocentă, pe care altfel nu ați fi putut să o obțineți.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *