Tehnicile de “mindfulness” te ajută să devii un lider mai bun

Societatea de astăzi pune o mare presiune pe oameni, iar mai ales în afaceri este foarte dificil să păstrezi un echilibru între îndeplinirea obiectivelor profesionale și viața personală. Uneori, pentru a ajunge într-o poziție de top și pentru a menține această poziție este foarte probabil să fii nevoit să renunți la unele valori personale. Dar un lider este în primul rând un om, care în afara unei cariere de succes are și o viață personală, anumite valori umane și morale și mai ales sentimente. În goana pentru succes, mulți lideri ajung să se gândească doar la binele lor, fără a avea în vedere ideea de a face o diferență pozitivă în viața colegilor lor, a companiilor în care activează, în viața familiilor lor dar și a societății în ansamblu. Tehnicile de “mindfulness” te ajută să privești cu mai multă atenție în interiorul tău, să percepi fiecare emoție, sa devii conștient de tot ceea ce se întâmplă în momentul prezent, dar și în exteriorul tău, fiind mult mai implicat și responsabil.

“Mindfulness” este în primul rănd o metodă terapeutică ce își are originile în practicile meditației budiste, ce implică tehnici de meditație, respirație, atenție și observație. În leadership, această practică oferă instrumentele necesare pentru a-ți gestiona mai bine viața. De asemenea, această metodă te învață să îți recunoști sentimentele și emoțiile și să le menții sub control, mai ales în cazul unor situații stresante. Atunci când nu suntem pe deplin conștienți de momentul prezent și de propria persoană, nu putem relaționa eficient cu ceilalți, iar un lider bun este o persoană care trebuie să relaționeze în permanență cu ceilalți. De asemenea, tehnicile de “mindfulness” te ajută să devii capabil să observi mai mult și să te implici mai mult, fără a aluneca într-o viață care te ține departe de valorile tale.

La Harvard Business School, studenții sunt provocați să se gândească serios la definirea succesului, în raport cu ceea ce este cu adevărat important în viața lor. Bill George, profesor la Harvard Business School îi încurajează pe viitori lideri să adopte un stil de conducere autentic, bazat pe credințele, valorile și principiile lor. Acest stil de leadership si management este în prezent adoptat de directorii marilor companii din lume, iar mai multe detalii despre cum să devii un lider autentic, poți obține chiar din cartea lui Bill George  – True North. Acesta a avut privilegiul de a-i prezenta ideile despre leadershipul autentic lui Dalai Lama, iar cea mai importantă practică a lui Bill George este meditația, care a devenit o parte integrantă din viața sa. El recomandă liderilor să practice meditația pentru a deveni mai conștienți de ei, pentru a fi calmi și mai puțin stresati și de asemenea, pentru a obține claritate despre ceea ce este cu adevarat important, atât în viața profesională cât și în cea personală.

 

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *