TED Books

Cu toții am văzut conferințe TED, acele prezentări din lumea întreagă pe diverse teme, extrem de interesante și importante, care ne uimesc și ne deschid ochii. Pe lângă aceste prezentări, în ultimul an au apărut cinci noi cărți TED ale căror autori sunt chiar unii dintre cei care au stat pe scena TED în fața miilor de oameni și și-au susținut ideile și convingerile fără teamă și rețineri.

În prim plan îi avem pe Hannah Fry, un cercetător matematician care încearcă să descopere legătura dintre matematică și interacțiunile umane, Pico Iyer, un scriitor îndrăgostit  de  călătorii și aventură, care ne arată cum să rămânem nemișcați într-o lume grăbită, Zak Ebrahim, un activist al păcii și fiul unui terorist, care a ales să își schimbe destinul, și Marc Kushner, un arhitect care dezvăluie lumii ce înseamnă de fapt să fii un arhitect. Cuvintele lor ne inspiră și ne testează intelectul, demonstrând că toți avem un cuvânt de spus în societatea în care trăim, importante sunt mijloacele prin care alegem să o facem.

Mă bucur că am descoperit aceste cărți, sunt exact lectura de care am nevoie în momentul de față. Prezentările autorilor ținute pe temele cărților m-au convins că pasul următor pe care trebuie să îl fac este să le citesc. Poate că în ele voi găsi răspunsul la niște întrebări cu care mă confrunt de ceva vreme.

The Mathematics of Love: Proofs, and the Search for the Ultimate Equation
The Mathematics of Love, Hannah Fry

Aceasta este o carte pentru toți cei care caută să își înțeleagă mai bine viața amoroasă și tot ce înseamnă relațiile. Matematicianul Hannah este cea care renunță la cortină și dezvăluie cele mai ascunse tipare după care ne ghidăm involuntar și instinctiv în diferite situații- divorț, sex, mariaj, site-uri de întâlniri. Câteva simple ecuații ne pot ajuta să înțelegem dragostea, cu toate că este imposibil să definim ceea ce simt cei îndrăgostiți.

Dragostea, ca multe alte lucruri în viață, este încărcată de tipare și ecuații, iar matematica reprezintă studiul acestora, de la prezicerea vremii până la fluctuațiile pieței de capital, mișcarea planetelor sau dezvoltarea orașelor. Aceste șabloane își schimbă constant forma și se dezvoltă, iau diferite întorsături exact ca ritualurile dragostei. Dr. Hannah Fry ne poartă într-o călătoriei a logicii și a dragostei explicate, aplicând formule matematice celor mai complexe întrebări de genul: „Care sunt șansele în a găsi dragostea?, Care este probabilitatea că aceasta va rezista? Cum funcționează algoritmii întâlnirilor online?, Poate matematica să ne spună cu cine să interacționăm într-un bar?”. Matematica este o unealtă importantă care poate desluși misterele iubirii.

 

The Future of Architecture in 100 Buildings
The Future of Architecture in 100 Buildings

Un pavilion făcut din hârtie. O sală de concert gonflabilă. Un pod pe care cresc struguri. Cam așa s-ar descrie cartea The Future of Architecture in 100 Buildings ce cuprinde o inteligență profundă, o încredere sporită, minunea futuristică și uneori cele mai inspirate și inovative clădiri din lume.

Autorul Mark Kushner ne explică:„ Viiotorul arhitecturii nu reprezintă oglinda unui stil dominant, ci este mai degrabă As author Mark Kushner explains, “The future of un univers al inovației constante și al experimentării.” Cartea aduce în prim plan diversitatea globală glorioasă.  Trăim în era când social media cântărește foarte mult în mediile în care ne desfășurăm activitatea și oricine care deține un smartphone poate deveni un fotograf ce surprinde arhitectura în fotografiile sale. Această modă, de a-ți face un selfie lângă o clădire fotogenică dovedește faptul că arhitectura relaționează cu întreaga lume.

 

The Art of Stillness
 The Art of Stillness: Adventures in Going Nowhere

De ce un călător cu normă întreagă ca Pico Iyer, care a avut plăcerea de a călca pământul de pe insula Paștelui, din Ethiopia, Cuba și  Kathmandu consideră că aventura vieții este să poți sta într-o liniște deplină în orice loc te-ai afla, doar tu și mintea ta?

În cartea The Art of Stillness, Iyer analizează viețile oamenilor care caută liniștea deplină în viața lor: de la Matthieu Ricard, un francez cu Ph.D. în biologie moleculară care a renunțat o carieră de succes în știință pentru a deveni un călugăr tibetan, până la muzicianul Leonard Cohencarea renunțat la toate plăcerile omenești pentru a se retrage câțiva ani în meditație ca și călugăr Zen. Iyer și-a notat și experiența ca scriitor călător care a ales să își petreacă cea mai mare parte a timpului său în Japonia rurală, departe de tehnologia care ne obosește și ne face să ne distanțăm, aceasta fiind motivul pentru care oamenii aleg meditația, yoga sau locurile retrase. Uneori poate e mai bine să închidem totul njurul nostru și să rămânem singuri cu noi înșine, într-o liniște deplină.

Follow Your Gut:  The Enormous Impact of Tiny Microbes
 Follow Your Gut: The Enormous Impact of Tiny Microbes

În ultimii ani oamenii de știință au demonstrat cum viața microscopică din fiecare dintre noi are un impact uimitor asupra vieții noastre. Sănătatea ta, starea psihică, somnul, felul cum mănânci, chiar și probabilitatea de a fi pișcat de țânțari pot fi analizate în funcție de ceea ce trăiește în noi. În cartea Follow Your Gut, omul de știință Rob Knight face echipă cu jurnalistul de știință Brendan Buhler pentru a explica, într-un mod ilar și cu exemple clare și pe înțelesul tuturor, de ce este nevoie de aceste noi descoperiri microscopice. Cei doi fac un tur al lumii nevăzute din corpurile noastre, descoperind boli și afecțiuni cauzate de acele microorganisme. Explorează și efectele antibioticelor, ale probioticelor, ale dietelor și chiar și ale nașterii asupra sănătății copiilor noștri. Cum ne putem îmbunătăți sănătatea și modul de viață?  Răspunsurile le aflăm între paginile acestei cărți.

 

The Terrorist's Son: A Story of Choice
The Terrorist’s Son: A Story of Choice

Zak Ebrahim avea numai 7 ani când, pe 5 noiembrie 1990, tatăl său,  El-Sayyid Nosair, l-a împușcat pe liderul Ligii de Apărare Iudeice. În timpul întemnițării,Nosair a ajutat la plănuirea World Trade Center in 1993. Pentru fiul său, Ebrahim, copilăria marcată de terorism era tot ce știa. După încarcerea tatălui său, familia a fost într-o continuă mutare, bântuită și persecutată pentru crimele tatălui. În ciuda influențelor fanatice și violente ale unchilor și tatălui său, în băiat nu s-au născut idei teroriste. Odată cu maturizarea Ebrahim vedea lucrurile diferit și, cu cât înțelegea mai mult profunzimile oribile ale actelor tatălui său, cu atât încerca să își dedice și mai mult viața promovării păcii.

În această carte, Ebrahim trasează pașii unei călătorii încercând să scape de moștenirea lăsată de tatăl terorist . Este povestea unui bărbat care alege o cale diferită, în loc sa calce pe urmele tatălui său.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *