Teatrul modern prin prisma banilor

Spre rușinea mea, redactorii unui ziar românesc ne înștiințează:„Spectacolul de teatru „Două loturi“, în regia lui Alexandru Dabija, va fi pus în scenă pe 3 aprilie, la prima ediţie a Festivalului MITEM din Budapesta, care se desfăşoară între 26 martie-7 aprilie 2014. Cu această ocazie, spectacolul se va juca şi pe 27 martie, la TNB.”Se pare că am avut nevoie de un an de la publicarea acestui articol pentru a-mi intra sub atenție piesa și de 3 ani de la premieră. Iar pentru umorul propriu si al dumneavoastră, a fost o pură întâmplare. Având acces nelimitat în teatre, am „nimerit” la acest eveniment fără planificare, necunoscând măcar denumirea piesei după care se va juca spectacolul, urmând un grup spre cea mai apropiată sala, Pictura.Alexandru Dabija a adus o transformare modernă și sumbra nuvelei comice  „Două loturi” de I.L.Caragiale, fiind premiat astfel în Gala UNITER pentru Cel mai bun regizor. Un spectacol „ieșit din tipare”, îndepărtat de stilul clasic, ca majoritatea producțiilor noului Teatru Național.„O distribuţie tânără, care funcţionează impecabil” mentionează agenda Liternet pe care o susțin.Din păcate, este un spectacol care nu mi-a transmis sentimente la care să mă pot raporta și să plec ca atunci cand mă despart de un prieten. Transpunerea pe scena s-a efectuat ca într-o încăpere în care intri, se derulează o poveste la care iei parte din spațiul clar de observator, apoi pleci cu impresii firești, mai bune sau mai puțin bune – după gust. Stilul ușor declamativ a contribuit la decuplare.Personajul cehovian Lefter Popescu a fost reprezentat pe scena din perspectiva durerii și frământării, a disperării în goana după bani sau după un trai mai bun. Chivuțele au fost de asemenea surprinse printr-o umbră de tristețe, măncând prune și bătaie de la „domni”,  fără putere de a riposta. Decât în următoarea scenă.Machiajul a contribuit în sublinierea întunericului pogorat asupra sufletului omenesc.Scenele filmice repetitive, încadrate în ideea de teatru modern, au pus în evidență reacția interioară a personajelor.Am avut bucuria de a discuta cu „o chivuța” care ne împărtășeste din experiența și energia depusă în munca ridicării în scenă a personajului ei. Ilona Brezoianu este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București și angajată a Teatrului Național din capitală.Cum te-ai simțit în rolul Chivuței?

Rolul chivutei este unul pe care eu mi l-am dorit foarte mult inca de cand am aflat ca se va monta acest spectacol la TNB.

Cum ți se pare echipa din interior?

Echipa este majoritară din actori tineri, plini de viață, oameni cu care nu am lucrat niciodată dar cu care mi-aș dori din suflet să mai colaborez! De asemenea regizorul Alexandru Dabija, pe lângă faptul că este un regizor uriaș, este și un om foarte frumos!

Te rog, vorbește-ne despre experiența ta la TNB.

Da! A fost o experiență care m-a schimbat, un pariu cu mine, pentru că atunci când s-a montat eram încă studentă în anul II, dar am învățat ce înseamnă lucrul într-un teatru profesionist, și asta te ajută în formarea ta ca actor.Experiența a fost absolut minunată și chiar și după doi ani, la fiecare specatcol găsesc lucruri noi de exploatat!

Îmi pare rău că trebuie să închei într-un ton critic, nefavorabil poate.Parada pentru premii, după cum l-am numit eu, Teatrul Național a devenit un spațiu de etalare a noilor exponate artistice dedicate spre a fi recunoscute drept etalon în materie de mari producții moderne. Fapt pentru care energia Teatrului Național nu mi se pare una creatoare. Dramatizările puse în scena sunt arătate lumii pentru a fi vândute pe când arta nu se poate cumpăra, se simte.

Distribuţia: Ana Ciontea, Corina Moise / Ilona Brezoianu, Eliza Păuna (Chivuţele), Nicoleta Lefter / Valentina Zaharia (D-na Popescu), Gavril Pătru (D-l Lefter Popescu), Marius Manole (Povestitorul), Mădălin Mandin (D-l Ciprian Pandele), Daniel Hara (D-l Comisar Turtureanu), Mihai Munteniţă (D-l Georgescu – Şeful), Eduard Cârlan / Axel Moustache (Mitică / Aprodul), Ionuţ Toader (Vânzătorul de ziare), Dragoş Dumitru (Bancherul), Marcel Bălănescu (Poliţistul călău)Decorul: Helmut StürmerCostumele: Liliana CeneanMişcarea scenică: Florin Fieroiu

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *