Taoism- cunoaștere, echilibru, armonie

“The Tao that can be told is not the eternal Tao.”

“The hard and mighty lie beneath the groundWhile the tender and weak dance on the breeze above.” ― Lao Tzu

Printre religiile recunoscute ale Chinei se află şi taoismul, cunoscut ca filsofie şi ca un set de doctrine spirituale. La baza acestuia stă Tao, imposibil de definit, un principiu fundamental al Universului, ce se regăseşte în esenţa lumii ce ne înconjoară.

Tao, în traducere liberă, înseamnă “calea”, dar poate fi interpretat şi ca doctrină, principiu sau alegere. Tao este mai mult un mod de viaţă, un sistem de îndrumare pe care mulţi îl aleg. Un simplu cuvânt înglobează o gamă largă de concepte de o însemnătate deosebită: sursa creaţiei, sfârşitul, inexprimabilul şi inefabilul, ceva ce nu se poate numi, universul ca întreg, cum acţionează natura ca un întreg.Taoismul este o religie ce include multe zeităţi, venerate în templele taoiste, însă Tao nu trebuie considerat o zeitate. Taoismul nu are un creator, acesta s-a dezvoltat din mai multe tradiţii filosofice şi religioase din China antică. A fost recunoscut ca un sistem religios   oficial între secolele 4 şi 3 i.Hr. Cartea Tao Te Ching, publicată în secolul 6 i.Hr., a fost o sursă a taoismului, mulţi gânditori taoişti inspirându-se din ideile surprinse de autorul cărţii, Lao Zi. Taoismul a devenit o religie semi-oficială în timpul dinastiei Tang, menţinându-se până în timpul dinastiei Song când confucianismul a detronat taoismul, dobândind din ce în ce mai mult adepţi.După ce comuniştii au pus stăpânire pe China, taoismul a fost interzis, iar adepţii au fost reeducați, astfel încât numărul lor a scăzut dramatic. La sfârşitul Revoluţiei Culturale guvernul chinez permite într-o mică măsură libertatea religioasă. Astfel, taoismul începe să renască în China, iar templele taoiste şi practicanţii se răspândesc în întreaga ţară.

Conceptele Taoismului

Pentru a înţelege taoismul trebuie, mai întâi, să ne familiarizăm cu ideile şi temele acestei religii.

  • Wu şi Yu sunt ne-fiinţa şi fiinţa, iar wu implică nemărginitul sau inepuizabilul.
  • Te s-ar traduce ca virtute, însă această traducere este bazată pe unele concepţii confucianiste şi poate crea confuzii.
  • Tzu Jan este tradus ca naturaleţe sau spontaneitate, dar poate fi uşor derutant. Un autor este de părere că ceva merită să se împlinească doar dacă este permis acest lucru, dezvoltându-se astfel natural şi fără interferenţe.
  • Wu Wei este exact opusul. Este o metodă pur naturală, fără intervenţii, un lucru îndeplinându-se doar dacă nu s-a intervenit asupra lui şi pentru că aşa a fost scris. Wu Wei înseamnă să urmezi cursul vieţii, să te adaptezi, să nu forţezi lucrurile să ia o altă întorsătură. Totul se află în armonie şi nu este permis un dezechilibru.“When nothing is done, nothing is left undone.The world is a spiritual vessel, and one cannot act upon it;one who acts upon it destroys it.            Tao Te Ching”
  • Yin Yang este legea forţelor naturale şi complementare, a tiparelor şi a lucrurilor care depind unele de celelalte şi care nu au sens separat. Acestea pot fi întunericul sau lumina, pot fi masculine sau feminine, umed sau uscat, acţiune sau reacţiunea. Acestea sunt opuse care se completează şi sunt în perfectă armonie, păstrând un echilibru.
  • Corpul este văzut de taoişti ca o miniatură a Universului, încărcat cu Tao. Părţile corpului au echivalent în trăsăturile fizice ale universului.“The body, as much as the larger universe, is ruled and lived in by the gods – the multifaceted manifestations of spirit, the visible and accessible aspect of the Tao on earth. Livia Kohn, The Taoist Experience: An Anthology, 1993”
  • Ch’i sau qi este energia cosmică vitală care permite fiinţelor să supravieţuiască şi le uneşte cu Universul.
  • Immortalitatea nu înseamnă să trăieşti pentru totdeauna în corpul fizic. Concepţia este că un taoist, dacă se apropie din ce în ce mai mult de natură de-a lungul vieţii, prin moarte, acesta poate accede la un alt nivel, poate trăi în perfectă armonie cu Universul.
  • Cunoaşterea umană este mereu parţială şi influenţată de punctul de vedere al persoanei care pretinde o anumită cunoaştere. Cum Universul este mereu în schimbare, aşa este şi cunoaşterea. Adevărata cunoaştere nu poate fi știută căci ea se dobândeşte cu Tao, dar poate fi înţeleasă sau trăită.

Ritualurile taoiste implică purificare, meditaţie şi ofrande zeităţilor. Sunt extrem de complexe şi dificile, şi din acest motiv sunt lăsate pe mâna preoţilor. Importante şi folosite în ritualuri sunt talismanele pentru a aduce noroc, pentru a înlătura spiritele rele sau pentru a purifica spiritul. Acestea sunt de fapt suluri de hârtie pe care sunt scrise cuvinte profunde şi puternice şi simboluri religioase, scrise doar de către persoane calificate, precum preoţii, care au trecut printr-o pregătire spirituală de lungă durata şi printr-o purificare totală.

“The Tao that can be told is not the eternal Tao;The name that can be named is not the eternal name.The Nameless is the origin of Heaven and Earth;The Named is the mother of all things.”

Ce promovează taoismul? Dobândirea armoniei și a uniunii cu natura, a imortalității spirituale, dezvoltarea personală și virtuozitatea.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *