Super+Sad+True+Love+Story

Super Sad True Love Story prezintă viziunea lui Gary Shteyngart despre situația Americii într-un viitor apropiat, când decalajul dintre bogați și săraci va fi chiar mai pronunțat și mai mediatizat decât în zilele noastre. Bogăția va însemna atunci atât lux și plăcere, cât și o șansă la nemurire. Inteligența femeilor nu va mai fi apreciată, iar frumusețea o înlocuiește în totalitate. În lumea lui Shteyngart, ultimele fărâme de modestie au dispărut de mult, tinerele vor cumpăra doar lenjerie obscenă care dezăluie destul de mult, iar cele mai degradante soiuri de pornografie vor deveni divertisment de masă.

Autorul prezintă o realitate terifiantă și hilară în același timp, dar nu improbabilă, mai ales daca ne uităm la ce se întâmplă în zilele noastre. Poate nu va deveni o realitate uzuală pentru generația actuală, dar poate fi posibilă pentru copiii născuți și educați de tinerii acestei generații.

În această realitate, cărțile nu și-au făcut loc mai ales pentru că societatea este una hipertehnologizată. Americanii își vor cheltui toți banii pe aparte de ultimă generație, în timpul liber se vor uita doar la clipuri video pe apartele lor și (la fel ca astăzi) nu vor putea trăi fără smart-phone-uri.

Narațiunea se concentrează în jurul a două povești, super triste, după cum spune și titlul, dar incredibil de amuzante. Prima povestire(de dragoste) prezintă relația dintre Lenny Abramovic, om de afaceri, și iubita lui cu 15 ani mai tânără, numită Eunice Park. Eunice este fiica unor imigaranți coreeni, obsedată de cumpărături și întotdeauna confuză. Relația lor este una greoaie, în cele mai multe cazuri nu se înțeleg și există mereu un fir de încăpățânare din parte fiecăruia.

Cea de-a doua parte prezintă situația financiară a Americii. America devenise un stat financiar polițienesc, unde cei săraci nu au drept de vot și urmează să se revolte. Statele sunt deținute acum de China, iar America este în război cu Venezuela.

Din ambele povestiri reflectă faptul că autorul este speriat pentru țara sa și dorește să atragă atenția asupra problemelor actuale ale societății americane.

 

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *