Suflete cu etichetă

Oglindă, oglinjoară… Cine e cea mai…? Înainte de spectacolul fiecărei zile, ne reaşezăm zâmbetul, netezim încrederea în noi, apretăm entuziasmul şi speranţele şifonate de ieri, în faţa sticlei care ne reflectă aşa cum suntem, fără să ţină cont de cum am vrea să fim. Doar primim de peste tot mesaje trâmbiţând că dacă o să arătăm mai bine, mai tineri, mai slabi, mai neîntâlniţi cu viaţa şi pragurile ei, oamenii or să ne placă, şefii or să ne promoveze şi dragostea pe care o aşteptăm nu o să se mai împiedice de kg în plus adunate peste anotimpuri. Se pare că asta stă între noi, succes şi fericire – obsesia perfecţiunii, orice ar însemna asta.

Tipul ăsta de presiune este mult mai mare asupra femeilor şi tinerelor fete, cărora li se cere să se raporteze la nişte standarde de frumuseţe absurde: s-au stabilit dimensiunile fizice perfecte, normele acceptate pentru simetria trăsăturilor feţei, strălucirea ochilor, albul dinţilor, mărimea sânilor, îngustimea taliei şi lungimea picioarelor. Dacă sunt bifate toate aceste căsuţe, doamnele în cauză ar fi bine să se îngrijească şi de rubricile următoare: studii absolvite cu magna cum laudae, o căsnicie fericită, copii-poster pentru creşterea natalităţii, implicare în societatea civilă şi o carieră în care să exceleze la nivel de top management. Şi n-ar strica dacă s-ar pricepe să facă şi o ciorbă acrită doar cât trebuie. Culmea e că multe dintre ele se lasă sufocate de aceste aşteptări imposibile, încercând să le atingă…

Mai toată lumea are o părere despre cum arătăm şi nu doar că o exprimă, dar multora le vine la îndemână să pună etichete ţinând cont doar de acest aspect şi ascunzându-se în spatele hazardatului: “Prima impresie contează”. Aşa că doar dacă treci de acest prag ajungi la următorul – cel în care cineva chiar să-şi dorească să te cunoască de-adevăratelea, dacă asta mai are vreo importanţă.

Într-o lume ca asta a ajuns Plum Kettle să asocieze operaţia de micşorare a stomacului cu fericirea…


Ea este eroina deprimată, singură şi nefericită a primului roman al lui Sarai Walker, aclamat în întreaga lume – Dietland. La aproape 30 de ani şi peste 100 de kg, Plum nu are o relaţie, nu are prieteni, nu are parte de tandreţea pe care o caută în toţi şi în toate, dar nu se dă bătută. Simte că i se cuvin neajunsurile astea, pentru că, cel puţin deocamdată, nu se încadrează în modelul de frumuseţe pentru care fericirea este permisă. Aşa că în loc să condamne o societate strâmbă, care judecă sufletele cu centimetrul de croitorie, ajunge să se condamne pe sine, învinovăţindu-se şi acuzându-se, până la limita autodistrugerii.

A ţinut diete de când se ştie, a făcut parte din programe naţionale de slăbit, a plătit tot felul de guru ai fitnessului care să-i garanteze corpul perfect (însemnând, bineînţeles, viaţa perfectă), însă nimic din toate astea nu a funcţionat. Aşa că şi-a strâns economiile pentru o operaţie care să-i transforme stomacul într-o “nucă”. Deocamdată, vrea să treacă neobservată pentru că “să fii observat, atunci când eşti gras, înseamnă să fii judecat”. Dar e convinsă că viaţa ei adevărată va începe atunci când garderoba din şifonier, mărimea S, îi va reflecta adevărata fire.

Până aici, Walker duce romanul într-o zonă de critică socială, îmbină emoţiile cu o revoltă mută şi îşi lasă cititorii să creadă că iau parte la o călătorie inspiraţională, a unei timere care descoperă că nu are de ce să fie figuraţie în spectacolul lumii altora, când poate fi eroina propriei sale existenţe.

Şi, într-un fel, chiar aşa e, doar că  Dietland face un viraj brusc, nevrând să se încadreze pe nici o linie a aşteptărilor literare şi accelerează pe terenul nisipos al suprarealismului, şocându-şi publicul prin duritatea imaginilor propuse. Universul aseptic al cămăruţei în care Plum îşi tastează viaţa dând sfaturi adolescenţilor care citesc revista pentru care ea lucrează dispare, în locul său apărând o societate anarhică, devastată de actele barbare ale unor femei, dintr-o organizaţie secretă extrem de violentă – Calliope House, grupul Jennifer atrăgând-o pe Kettle în războiul lor fără limite.

Ele luptă împotriva abuzurilor, a stereotipiilor şi a industriei pornografice, dar nu cu pumni de fier în mânuşi de catifea, ci cu un sadism diabolic, care sfâşie, ciopârţeşte şi destramă. Îşi transformă furia reprimată în acte de o cruzime de neînchipuit şi răzbună violenţa bărbaţilor cu violenţă împotriva acestora.

Este o răsturnare bruscă de situaţie, care reconfirgurează structura romanului, transformându-l într-un Fight Club feminin. De altfel, Sarai Walker recunoaşte că inspiraţie i-a fost chiar cartea lui Chuck Palahniuk, astfel că a vrut să recreeze spiritul sfidător, punkist de acolo, înarmându-şi eroinele cu echipamente de tortură fizică şi psihică, alegorii agresive pentru revoluţionarea regulilor unei lumi în care cei care sunt altfel sunt umiliţi şi degradaţi.

În stilul său şocant, provocator, care nu menajează conştiinţe, Dietland nu este un manifest pentru feminism, ci pentru normalitate, pentru a încuraja femeile să îşi îndrepte nemulţumirile spre cultura perfecţiunii, nu spre ele însele. Şi reuşeşte să facă asta, cu sarcasm, umor negru, o viziune întunecată, împingând totul dincolo de limită. Dar zdruncină, pentru a putea restabili echilibrul.

“Mă comparam în mintea mea cu o femeie-fantomă şi a trebuit să o alung din dulapul meu. Când a dispărut, mi-am privit corpul, corpul care m-a ţinut vie aproape 30 de ani, fără probleme serioase de sănătate, corpul care m-a dus acolo unde am avut nevoie să merg şi care m-a ocrotit. Niciodată nu am apreciat sau iubit acest corp care a făcut atât de multe pentru mine. L-am privit ca pe duşmanul meu, ca pe nimic mai mult decât o carcasă care îmi ascundea adevăratul sine, dar nu era o carcasă. Corpul eram eu. Asta e viaţa ta adevărată. Deja o trăieşti. Mi-am dat jos hainele şi am stat dezbrăcată în faţa oglinzii, întorcându-mă într-o parte şi în alta. Eram rotunjoară şi drăguţă, aşa cum nu mă mai văzusem niciodată”. (Dietland, Sarai Walker)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *