Sub protecția divinităților Greciei Antice

Panteonul grecesc antic a inspirat întotdeauna. Luptele dintre divinități, câștigarea supremației unora, povestirile amoroase, frumusețea zeițelor și dorința zeilor de a se integra în lumea pământeană, iată numai câteva dintre elementele ce fascinează cititorii de toate vârstele care își opresc atenția asupra universului elen.

Deși grecii venerau o multitudine de divinități, doisprezece erau cei care dețineau puterea în locul unde sălășuiau, adică pe Muntele Olimp din Thessalia (nord-estul Greciei).

Zeus era tatăl tuturor zeilor și guverna cerurile și vremea, având drept arme fulgerele. Era un zeu amoros, acuplându-se atât cu zeițe, cât și cu femei, tulburând mulțimi de zei și eroi. Miturile despre copilăria lui Zeus sunt legate de Creta.

Hera era sora și soția lui Zeus, zeița căsătoriei și a femeilor.

Zeul soare și păzitorul tinerilor, Apolo era și zeul profeției, al vindecării, al muzicii și al tragerii cu arcul, protector al turmelor.

Atena era zeița înțelepciunii, a artelor și a războiului, mai târziu fiind privită ca protectoare a orașelor. A evoluat din zeița șarpe minoică, dar în mitologia greacă se spune că a ieșit din capul tatălui ei, Zeus.

Poseidon era zeul mării și al cutremurelor, asociat și cu caii. A debutat probabil drept spirit al fertilității pământești, a cărui natură s-a schimbat atunci când grecii s-au așezat la malul mării.

Zeița iubirii și a frumuseții, Afrodita a apărut târziu în Grecia, fiind adusă din Fenicia via Cipru ca o versiune a zeiței semitice a fertilității, Astarteea.

Zeul războiului, Ares, avea origini tracice și pare a fi mai puțin important decât avea să fie omologul lui roman, Marte.

Artemis era zeița virgină a animalelor sălbatice și a vânătorii. Era asociată cu nașterea copiilor și cu luna.

Hefaistos, zeul focului, era un meșteșugar iscusit. Deși șchiop și respingător (singur printre zei), a fost căsătorit cu frumoasa Afrodita. Când Prometeu a furat foc din cer, Hefaistos l-a ajutat pe Zeus să se răzbune.

Hestia era zeița pământului și i se aducea de obicei închinare în case. Provine din cultura miceniană, unde au fost folosite pentru prima data vetrele.

Inventatorul lirei, Hermes era mesagerul lui Zeus, ghidul călătorilor din lumea aceasta și călăuza celor morți. Era și patronul negustorilor, al secretelor, al vicleniei, trucurilor și chiar al hoților.

Zeul bogăției, Pluto a fost inițial patronal recoltelor rodnice, dar mai târziu al tuturor bogățiilor. Mama lui era Demetra, zeița recoltelor și a pământului fertil.

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *