Stropul nostru de nebunie

skeleton

Auzim de multe ori spunându-se „așa ceva nu e normal” sau „mi se pare firesc să…”. Într-o lume a excepțiilor, noi încă mai așezăm echerul pe realitate și judecăm insulele de „altfel” care depășesc conturul liniilor drepte. Uneori uităm că ne-am confecționat regulile astea pentru a ne croi singuri un sens, un labirint de rosturi pe care să le bifăm până ajungem la Exit. Fără a avea însă garanția că este drumul cel bun sau că este singurul drum.

Așa că, fără vreo certitudine bazată pe experiența personală, ci doar pe de necontestatul „așa e de când lumea”, ne împiedicăm de obstacole pe care ni le așezăm singuri în cale, ne lovim de pragurile pe care ni le-am stabilit și ne amărâm când fericirea din mână nu seamănă cu cea pe care am desenat-o pe gard.

Bineînțeles că avem grijă să-i avertizăm și pe alții, nu-i lăsăm să-și trăiască normalitatea, când noi avem deja una preîncălzită, gata să fie livrată. Asta chiar dacă nu ne încalcă vreun drept sau vreo libertate, ci doar îndrăznesc să experimenteze viața în felul lor, în afara trusei geometrice de adecvare. Chiar dacă sunt doar în căutarea unei alte ieșiri din labirint.

Mulți oameni se simt inadaptați, ciudați, nedoriți, nepotriviți, deoarece pentru vecinii lor de viață (colegi, prieteni, rude, administratori de bloc, etc.) ei nu sunt așa cum ar trebuie să fie, conform planului de asamblare a unui om, validat de societate. Din cauza asta se învinovățesc, se desconsideră, simt că au eșuat, că i-au dezamăgit pe cei care aveau așteptări de la ei și că trebuie să se repare, astfel încât să devină și ei rotițele care fac mecanismul să funcționeze. Doar că glisarea asta periculoasă între ce simți și ce-ți închipui că ar trebui să simți te poate face să te pierzi prin tine.

Psihologul clinician Tanya Byron este unul dintre exploratorii porniți în căutarea sufletelor și minților rătăcite, pentru a le vindeca rănile, a le alina suferințele și a distruge etichetele de mucava care așază (a)normalitatea în vitrina curioșilor.

Cartea ei The Skeleton Cupboard: The Making of a Clinical Psychologist este o expediție tandră, uneori amuzantă și permanent emoționantă în no man’s landul unde se definesc noțiunile de luciditate și nebunie. Este povestea parcursului ei interior – de ființă vulnerabilă, fragilă, neștiutoare, umilă, sensibilă spre expertul diagnostician care dă verdicte, dar mai ales urmărește cauze.

The Skeleton Cupboard
Byron este unul dintre cei mai importanți specialiști ai psihologiei clinice mondiale, însă nu se consideră un profesionist cu certitudini, ci un om cu neliniști și îndoieli, care încearcă să vindece. Acest volum vorbește despre dilemele ei de la început de drum, ca rezident puternic afectat de rănile sufletești profunde ale celor pe care îi consulta. La unii, acestea se manifestau printr-o furie necontrolată (dă exemplul lui Ray, cel care, după ce i-a plâns în brațe, a amenințat-o că îi scoate ochii cu un cuțit), la alții prin inventarea unei realități paralele, care să le permită să trăiască în filme proiectate pe ecranele minților lor (așa cum se întâmplă cu Edith, care se crede Maria, din The Sound of Music).

Pe toți îi leagă o imensă suferință nealinată, imposibilitatea de a face față vieții, neputința de a trăi, respingerea societății și claustrarea în propriile lor minți-temniță.

Nici după 25 de ani de lucru în domeniu, Tanya Byron nu simte că a găsit fereastra spre sufletele ferecate ale celor pe care îi tratează. The Skeleton Cupboard este însă povestea încercărilor ei de a înțelege ce o desparte de cei care-i sunt pacienți, cine decide unde se trage linie între delir și real și cum poate să-i ajute pe cei care au abandonat lupta cu normalitatea acceptată.

Cuvintele ei sunt pline de căldură, de compasiune și asta le cere și cititorilor săi: să vadă dincolo de ambalaj, să privească spre sufletele decimate, mințile rătăcite și spiritele frânte ale acestor oameni diferiți de ei, înainte de a-i judeca. De fapt, să nu judece ceea ce nu pot înțelege, pentru că empatia și toleranța sunt cele mai prețioase daruri pe care le putem face celorlalți.

The Skeleton Cupboard: The Making of a Clinical Psychologist este o carte extraordinară despre noi, despre atenția pe care trebuie să o acordăm lumii care ne înconjoară, detaliilor care ne fac speciali, diferențelor care ne apropie și faptului că trebuie să celebrăm „stropul de nebunie care se ascunde în fiecare dintre noi.” Pentru că, până la urmă, singura formă de normalitate ar trebui să fie a celui bun din noi, restul sunt doar schelete din dulap de care trebuie să ne descotorosim.

„Mi-am dorit întotdeauna să contrazic stereotipurile legate de persoanele care suferă de tulburări ale sănătății mintale; să de-stigmatizez felul în care sunt priviți oamenii vulnerabili striviți de greutatea neliniștilor lor, de teama că nu vor putea face față vieții și că, probabil, își vor pierde mințile.

Faptul ca mi-am dezvăluit propriile frici și inadecvări, în încercarea de a ajuta pe oricine are o problemă de sănătate mintală, mi s-a părut o componentă esențială a acestui proces.”

Tanya Byron, The Skeleton Cupboard

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *