Stop. Pauză. Citeşte!

Cărţile sunt magie pură: te transportă în timp şi spaţiu, peste bariere de preconcepţii şi ziduri de întuneric, deschid porţile ferecate cu lacăte de spaimă în tine, pavează drumuri din cărămizi aurite către insule de bine şi frumos şi te ajută să te prinzi din urmă, atunci când viaţa apasă butonul de fast forward.

Pentru mine au fost întotdeauna o salvare, buncăre luminoase şi primitoare în care m-am ghemuit din cale asalturilor lumii dezlănţuite, pentru care încă nu s-a inventat manual de utilizare. Dar au fost şi cea mai importantă formă de educaţie pentru minte şi spirit.
Dickens predă, cu umor şi cinism, lecţii tandre despre suferinţă, iubire, adevăr şi suflete de carton, Mark Twain este neîntrecut când vine vorba despre ironie, spirit critic fin şi exuberant, Oscar Wilde a redescoperit poezia lucrurilor simple, transformând fiecare rând scris într-o avalanşă de emoţii greu de încasat, Palahniuk este un artist al deriziunii, care smulge straturile de poleială ale realităţii, forţându-te să te holbezi la adevăruri de care îţi ferisei ochii până atunci, Julian Barnes îi ia pe clasicii lui dragi şi-i îmbracă în hainele pret-a-porter ale modernităţii, George Orwell şi-ale lui fabule sumbre redeschid capitole pătate de sânge ale istoriei… Asta ca să nu mai amintesc de Stephenie Meyer, fără de care nu aş fi aflat că vampirii seamănă mult cu nişte “uriaşi buni şi prietenoşi”J. Cu adevărat lecţii de viaţă… în “Amurg”.

Pentru că sunt unul dintre oamenii care încearcă să respecte ce le spun alţii (cu siguranţă nu este ceva ce George Bernard Shaw şi-ar fi dorit să învăţ), îndată ce am dat peste titlul: “Stop What You’re Doing and Read This”, m-am oprit din manevrarea vehiculului de mare tonajJ şi am început să răsfoiesc paginile din această carte care nu este despre cărţi, ci despre cum s-au schimbat vieţile, minţile, sufletele oamenilor care le-au citit.

Stop What You're Doing and Read This!
Cei de la editura Vintage Books şi-au dorit să spună câteva poveşti, despre cărţi care vrăjesc, despre puterea literaturii asupra vieţii, într-un manifest al educaţiei în afara sălii de clasă. Fără pretenţii didactice, fără profesori, dar alături de colegi talentaţi într-ale imaginaţiei, “Stop What You’re Doing and Read This” este un fel de “oracol”, în care sunt strânse iubiri sfios mărturisite (pentru tot felul de personaje), amintiri picante despre extravaganţe literare, emoţii la descoperirea unui pasaj scris cu măiestrie şi peste 11 mărturii despre “the beginning of a beautiful friendship”.

Pentru Zadie Smith, bibliotecile sunt porţi de îmbarcare către alte vieţi, pentru Carmen Callil, cărţile şi cititul sunt armata care apără sufletul umanităţii, luptându-se contra forţelor ignoranţei, intoleranţei, primitivismului, Tim Clark simte că fiecare lectură e o călătorie fermecată, iar profesorul universitar Maryanne Wolf concluzionează: “Cititul transformă creierul, iar asta transformă felul în care gândim, influenţând astfel viaţa fiecărui cititor”. Sunt doar câţiva dintre cei care îşi împărtăşesc experienţele în ţara Minunilor confecţionate din cuvinte, într-un fel de cursuri alternative despre cum să te găseşti pe tine, prin alţii.

Unul dintre neconvenţionalele eseuri care mi-au plăcut cel mai mult, din “Stop What You’re Doing and Read This”, a fost cel al lui Blake Morrison, în care se regăseşte atât bucuria de a scrie (şi de te întâlni, prin poezie, cu zonele cele mai întunecate şi mai periculoase ale conştiinţei tale), cât şi de a citi, îndrăznind să spui: “Eu” şi să nu-ţi fie teamă de consecinţe.

Pentru că Morrison ştie bine că, pentru a lăsa totul de-o parte şi a începe să citeşti, ţi-ai dori să ştii că îţi dai întâlnire cu un prieten: “Nu ai dat niciodată peste o carte care vorbea cu atâta adevăr, încât ai simţit nevoia să-i strângi mâna autorului? Care te-a făcut să simţi: «A, deci nu sunt singurul om din lume care a gândit sau a simţit asta!» Răspunsul bineînţeles că este: «Ba sigur că da». Iar la asta, eu răspund: «ăsta e genul de carte pe care tu încerci să îl scrii. Aşa că mergi mai departe. Într-o zi, un cititor s-ar putea să-ţi fie recunoscător»”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *