“Still Alice”, prescrisă pacienţilor cu Alzheimer

 Acum doi ani, colegiul medicilor din Anglia a avut iniţiativa de a oferi doctorilor de familie posibilitatea de a prescrie cărţi motivaţionale pacienţilor lor cu probleme în relaţii, fobii sociale, mâncat în exces, accese de furie şi bulimie. Atunci, fiecare bibliotecă publică urma să aibă o listă bine definită de cărţi din aceste domenii de expertiză.

Cărţile urmau să fie prescrise în timpul unei “perioade de probă”, timp în care doctorii să-şi poată da seama dacă pacienţii lor au nevoie de tratament medicamentos sau nu. Iniţiativa a fost bine primită de către medicii de familie, profesioniştii din domeniul sănătăţii mintale şi de către miniştrii guvernamentali.

Anul acesta, unul dintre titlurile ce vor fi prescrise pacienţilor cu Alzheimer este Still Alice.

Still Alice este povestea emoţionantă a unei experte în lingvistică, mamă a trei copii şi profesoară apreciată la Harvard, care află că suferă de o formă rară de Alzheimer. Diagnosticul este dur pentru omul care până atunci fusese definit de intelectul lui, de cuvinte, de limbă, şi care se vede în situaţia de a nu mai putea controla acest aspect atât de important din viaţa lui. Cartea spune povestea lui Alice pe măsură ce demenţa se instalează şi surprinde cum sunt afectate relaţiile acesteia cu familia. Ecranizarea romanului o are pe Julianne Moore în rolul principal şi a fost bine primită de critici şi de public, fiind unul dintre filmele nominalizate la premiile Oscar ce urmează a fi decernate luna aceasta.

Romanul, scris de Lisa Genova, este unul dintre cele 25 de texte ce vor constitui sprijinul non-medical pentru cei care luptă cu demenţa, şi va fi disponibil gratis în bibliotecile publice din Marea Britanie. Cărţile conţin informaţii despre simptome şi felul cum avansează boala, sugestii de activităţi terapeutice şi sfaturi pentru membrii familiei şi asistenţi. În afară de Still Alice, alte titluri de pe listă sunt Little Girl in the Radiator: Mum, Alzheimer’s and Me, Dancing With Dementia: My Story of Living Positively with Dementia şi When Someone You Love Has Dementia.

În plus, s-a întocmit şi o listă de romane, poezii şi povestiri despre care se crede că au capacitatea de a-i încuraja şi îmbărbăta pe oameni. Dintre titluri, amintim: Notes from a Small Island, Cider with Rosie, The Pursuit of Love, The Secret Garden, Chicken Soup for the Soul, Goodnight Mister Tom şi To Kill A Mockingbird.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *