Starea de bine şi modelul PERMA

Noi toţi vrem, mai presus de orice, să fim fericiţi. Când suntem fericiţi suntem mai deschişi oportunităţilor de tot felul, reuşim să construim relaţii pline de însemnătate şi, deloc de trecut cu vederea, ne simţim bine în pielea noastră, cu ceea ce suntem, cu ce gândim şi simţim. Cu toate acestea, fericirea e o stare care ne scapă de cele mai multe ori, iar concentrarea excesivă pe ea ne poate frustra şi ne poate lăsa cu un permanent sentiment de neîmplinire.

În Flourish, publicată în 2011, reputatul psiholog Martin Seligman, fondatorul psihologiei pozitive, a dezvoltat un model menit să ne ajute să experimentăm starea de bine asociată fericirii. Formula constă într-un set de cinci elemente esenţiale pentru care Seligman a folosit acronimul PERMA:

P(ositive emotion), emoţiile pozitive. Pentru a experimenta starea de bine, avem nevoie de emoţii pozitive. Acestea pot fi: recunoştinţa, satisfacţia, bucuria, inspiraţia, creativitatea, curiozitatea, speranţa sau dragostea. Dacă vrem să simţim emoţii pozitive putem încerca să zâmbim mai des sau să facem efortul de a conştientiza momentele când ne simţim bine.

E(ngagement), starea de flux. Atunci când suntem cu adevărat absorbiţi de o situaţie, o sarcină sau un proiect, timpul se dilată şi pare că pierdem conştiinţa de sine, dedicaţi în întregime momentului respectiv. Starea se numeşte flux şi trebuie “vânată” cu asiduitate.

R(elationships), relaţii pozitive. Suntem animale sociale şi depindem de ceilalţi în mare măsură. Starea noastră de bine are legătură şi cu prietenii noştri, iar relaţiile cu aceştia se construiesc numai prin investirea de timp şi de grijă, exact cum am face şi cu carierele noastre, de exemplu.

M(eaning), sens. În general, sensul derivă când ne dedicăm unor cauze mai mari decât noi înşine, când ne dăruim abilităţile pentru a ne ajuta într-un fel semenii. Sensul este indispensabil stării de bine.

A(ccomplishment, achievement), împlinire. Lucrul bine făcut ne poate da sentimentul de împlinire, mai ales când respectivul lucru este făcut de noi. Atunci când încercăm să devenim mai buni într-un domeniu sau când ne dăm silinţa să ne atingem un scop, eforturile noastre vor fi răsplătite.

Acestea sunt lucrurile de care depinde starea de bine. Dacă nu le experimentaţi, opriţi-vă puţin şi întrebaţi-vă de ce. De ce nu aveţi destule emoţii pozitive? Poate nu vă folosiţi talentele şi aptitudinile la potenţial maxim sau în jurul dumneavoastră sunt mai mult oameni care vă iau din energie în loc să fie sursă de bucurie. Faceţi destule eforturi să vă apropiaţi de prietenii şi familia dumneavoastră? Poate simţiţi că viaţa vi se scurge printre degete fără să încercaţi să vă îndepliniţi visele. Merită să vă daţi timp să răspundeţi cât se poate de sincer acestor întrebări şi să faceţi ajustările necesare pentru a începe să trăiţi viaţa pe care v-aţi imaginat-o.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *