Spațiu, timp și textura realității


Spațiul, timpul și realitatea cotidiană sunt subiecte care au aprins multe minți de-a lungul timpului. Teoriile despre spațiu și timp nu sunt doar de natură fizică, ci aparțin și unor riguroase reflecții filozofice, conceptele fiind îndelung dezbătute de mari nume precum Pitagora, Platon, Aristotel sau Kant. Fizicienii și astronomii au făcut importante descoperiri despre spațiul cosmic și despre timp, însă cu siguranță există o serie de aspecte care vor rămâne un mister până și pentru savanții cei mai mari din această lume.

Brian Greene – fizician teoretician de origine americană, cosmolog și cercetător al teoriei corzilor – a dezvăluit în cartea sa The Fabric of the Cosmoso serie de aspecte uimitoare despre timp și spațiu, susținând că percepțiile noastre despre aceste concepte fundamentale au fost greșit alimentate de teoriile existente de-a lungul istoriei. Spațiul și timpul formează țesătura acestei lumi și realitatea cotidiană, care implică evenimentele umane cât și cele care nu țin de acțiunea omului. Spațiul cosmic nu este vid, are proprietăți și poate fi influențat de forța gravitațională. În 1998 deci relativ recent, fizicienii au descoperit că aproximativ 70% din Univers este alcătuit dintr-un ingredient necunoscut, denumit “energia întunecată”. Teoriile specialiștilor susțin că energia întunecată ar putea explica accelerarea expansiunii Universului. Greene afirmă că “expansiunea Universului de la zero la aproximativ mărimea actuală a durat numai o trilionime de secundă”. De asemenea, el susține existența unor forțe extraordinar de puternice care ar putea da naștere la Universuri întregi.

Greene realizează în cartea sa un studiu foarte complex integrand noțiuni despre mecanica cuantică, teoriile lui Newton, cosmologie, teoria corzilor, teoria M, materia întunecată, fizica particulelor, Big Bang, dimensiuni ascunse, găuri negre și multe altele. Toate aceste noțiuni sunt explicate pe înțelesul unui public larg, Greene purtându-și cititorii într-o călătorie captivantă și plină de informații impresionante.

 

 

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *