Slavoj Žižek, “cel mai periculos filozof din Vest”

“Humanity is OK, but 99% of people are boring idiots”

Slavoj Žižek este un filozof şi critic cultural de origine slovenǎ şi unul din cele mai controversate figuri publice ale timpului nostru. Žižek este senior researcher la Institutul de Sociologie şi Filozofie de la Universitatea din Ljubljana, director internaţional al Birkbeck Institute for the Humanities şi profesor de filozofie şi psihoanalizǎ la European Graduate School.

Scrierile lui se învârt în jurul unor subiecte vaste, trecând de la teorie politicǎ şi teoria filmului la studii culturale, teologie sau psihoanalizǎ cu o uşurinţǎ şi o vervǎ remarcabilǎ. Din punct de vedere politic, Žižek spune cǎ doar comunismul este o alternativǎ viabilǎ la regimurile  contemporane.

Deşi a fost îndelung acuzat de inconsistenţǎ, Žižek aratǎ cǎ munca şi sistemul lui de gândire tind sǎ provoace şi sǎ formeze un nou mod de a ne privi pe noi înşine şi lumea în care trǎim. Ȋn viziunea lui, filozoful este mai ales critic şi nu acea persoanǎ care încearcǎ sǎ rǎspundǎ la întrebǎri prin crearea unei teorii.

Slavoj Žižek este un amestec de erudiţie, sarcasm, doar puţinǎ luciditate, o autoproclamatǎ nebunie şi o volubilitate care l-au transformat rapid într-o vedetǎ mediaticǎ temutǎ de unii şi ridiculizatǎ de alţii. Scrie şi vorbeşte cu multǎ convingere despre capitalism, fundamentalism, drepturile omului, ecologie, culturǎ pop şi religie, dar şi despre violenţǎ, budism, fotbal, Matrix sau dragostea adevǎratǎ. Despre acestea şi multe altele, în cǎrţile de mai jos.

Adaptat de aici.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *