Sistemul de operare, sufletul calculatorului tău

Lumea sistemelor de operare face posibilă utilizarea calculatoarelor personale sau a portabilelor, cuprinzând un ansamblu de programe și proceduri care funcționează de la pornirea până la închiderea acestor echipamente hardware. Orice comandă pe care calculatorul o primește de la utilizator este operată de OS (Operating System) și transmisă apoi către calculator într-un limbaj specific. Sistemul de operare face posibilă rularea concomitentă a mai multor programe deschise, administrând resursele calculatorului. Pe lângă rolul principal de a face funcționabil calculatorul sau portabilul, sistemul de operare oferă utilizatorului o interfață cât mai prietenoasă pentru o utilizare eficientă.

De-a lungul timpului, sistemele de operare au cunoscut o amplă evoluție. Ca și exemple de sisteme de operare amintim: MS-DOS, Linux, Windows, Mac OS, Unix, Ubuntu, iOS(Apple), Android. Firma Microsoft a dezvoltat sisteme de operare foarte des utilizate, în 1981 lansând MS-DOS-ul care în 1985 a ajuns să fie etalonul sistemelor de operare pentru microcalculatoare pe 16 biţi. Ulterior, au apărut versiuni avansate cu mai multe avantaje, ultimul tip de sistem de operare de la Microsoft fiind cel care utilizează interfața grafică Windows 8.

Dacă MS-DOS-ul a fost creat în principal pentru executarea unui program unic pentru un singur utilizator, Digital Research Corporation a dezvoltat noi versiuni pentru execuția simultană a unui număr mai mare de programe (DR – DOS).

Sistemele de operare Apple DOS şi MacIntosh DOS sunt funcționabile doar pe calculatoare de tip Apple și Apple MacIntosh, fiind mult mai simple, mai stabile și cu un risc de virusare mult mai mic. Sistemul de operare Linux este un sistem de tip Unix dezvoltat și consolidat de-a lungul anilor, pentru a deveni sistemul de operare ideal pentru creare si dezvoltare de aplicații și de limbaje noi.

În zilele noastre, sistemele de operare oferă suport pentru un număr mare de echipamente hardware, de la calculatoare personale și laptopuri, până la tablete grafice și smartphone-uri. Sistemele care beneficiază de caracteristici precum inovație, flexibilitate și design se vor bucura de un număr mai mare de utilizatori. Alegerea sistemului de operare rămâne însă opțiunea fiecăruia dintre noi.

Mai multe cărți despre sisteme de operare aici

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

1 thought on “Sistemul de operare, sufletul calculatorului tău”

  1. *wince* Ubuntu si Linux separat? Pai atunci de ce nu si XP si Windows separat? :p Si interfata grafica e Metro (si n-are niciun sens pe ceva ce n-are touchscreen, dar vezi sa nu le pese lor de asta), Windows 8 e numele sistemului de operare.
    Apoi, legat de “mai stabile şi cu un risc de virusare mult mai mic”, stabilitatea tine de faptul ca Apple controleaza aproape tot, si hardware si software, pt. sistemele lor. Sa acorde si ei ceva libertate atat producatorilor cat si utilizatorilor si dupa aia mai vorbim (doar ca din pacate toata cerinta asta de “fiti si voi la fel de stabili ca Apple” face MS de ceva ani sa impuna din ce in ce mai mult control, deci directia inversa, ca de obicei). Iar riscul de virusare tine de faptul ca erau folosite de foarte putine persoane, ca procentaj, asa ca nu prea considerau cei care fac virusi ca merita efortul. Acum cu cresterea masiva de popularitate se schimba lucrurile, vezi stirea recenta cu jumatate de milion de Mac-uri infectate practic imediat cum a aparut un virus pt. ele, ca lumea crede ca simpul fapt ca au un Mac/iCeva il face sa fie sigur si nu mai au grija, nu folosesc antivirusi, etc.
    Cat despre sistemele care se vor bucura de un numar mare de utilizatori, sunt alea care pe de-o parte au o baza foarte mare de software compatibil (Windows), si pe de alta cele legate de un marketing care sa ia ochii tuturor (iOS). Inovatia, flexibilitatea si design-ul in sine n-au un impact prea mare aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *