Simplitate, fericire şi alte lucruri importante

Măsurăm sau idealizăm fericirea în funcţie de cine suntem şi unde ne aflăm: niciodată o întrebare de tipul “ce înseamnă fericirea pentru tine?” nu va avea acelaşi răspuns de la urmaşii mayaşilor din Guatemala, călugării din Tibet sau pescarii din Oceanul Indian. Ba chiar, la o asemenea întrebare, tanti Leana din comuna Brebu ţi-ar putea arunca câteva priviri câşe, înainte să bombăne ceva şi să-ţi zică c-are treabă în grădină.

Fericirea n-o să însemne aproape niciodată ceea ce propovăduiesc revistele glossy. Nu vei fi neapărat mai fericit cu 10 kilograme mai puţin sau când vei avea în şifonier acea rochie neagră cu spatele gol. Fericirea e mult mai complicată şi mai simplă de atât: nu ai cum pune în cuvinte momentele de complicitate pe care le ai atunci când te joci în zăpadă cu cineva drag, când îţi plimbi căţelul pe înserat sau când stai la o răscruce de drumuri şi auzi cu adevărat cum “râde” un pescăruş. Pentru că lucrurile astea nu vând, ele nu vor fi discutate în revistele “de specialitate”.

Acum ceva timp, experţii de la Harvard Medical School au dat publicităţii un studiu ce s-a desfăşurat pe o perioadă de 74 de ani (unul din cele mai longevive), prin care urmăreau să răspundă la una şi aceeaşi magică întrebare: Cum poţi să trăieşti mult şi fericit?

Cum v-aţi putea închipui, venitul are foarte puţin de-a face cu nivelul de fericire. Mai mult de atât, chiar dacă o persoană nu prea are ce face în legătură cu statutul social al părinţilor ei, stabilitatea familială din copilărie sau  longevitatea străbunicilor, ea are cu siguranţă multe de spus atunci când vine vorba de fumat, alcool, stil de viaţă sau menţinerea unei greutăţi normale. Studiul a mai demonstrat şi importanţa unui mariaj fericit pentru fericirea viitoare şi a subliniat importanţa de a avea mecanisme mature pentru a face faţă tuturor dificultăţilor vieţii.

Probabil că noi toţi ne-am gândit la un moment dat că dacă avem în familie pe cineva care a trăit o viaţă lungă, avem mai multe şanse ca acest lucru să ni se întâmple şi nouă. Dar s-a demonstrat că, de fapt, alegerile pe care le facem la maturitate în legătură cu stilul nostru de viaţă prezic mult mai bine cât de mult vom trăi.

Cât despre fericire, cercetătorii au spus că un câine, o căsătorie bună şi un grup de prieteni apropiaţi sunt toate fundamente ale unei vieţi fericite şi longevive. Pentru cercetătorii de la Harvard, revelaţia a mai fost şi accea că “fericire” nu este întocmai cuvântul potrivit pentru a o descrie. Mai potrivite ar fi, după părerea şefului studiului de la Harvard, cuvinte ca inteligenţă emoţională, relaţii, bucurie, conexiune şi rezistenţă.

Tu ce faci azi pentru viaţa ta lungă şi fericită de peste ani?

[

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *