Sfaturi pentru depăşirea blocajului inspiraţional

 

După ce, cu puţin timp în urmă, Alex Cornell i-a adunat pe cei mai cunoscuţi artişti, scriitori şi designeri ai lumii şi i-a rugat să-i împărtăşească strategiile la care apelează în momentele în care trec printr-o pană de inspiraţie, acum, Danielle Krysa a abordat aceeaşi temă în volumul Creative Block: Advice and Projects from 50 Successful Artists, o culegere ilustrată, asemănătoare ca idee, dar totuşi diferită din punct de vedere al execuţiei, în care le-a cerut mai multor artişti, pictori, fotografi şi ilustratori din întreaga lume să sape în subconştientul lor şi să exploreze cele mai întunecate elemente ale procesului creativ, de la depăşirea lipsei de inspiraţie până la modul în care se confruntă cu propriile îndoieli, cu auto-critica şi cu părerile scepticilor din jurul lor. Pe lângă toate acestea, fiecare artist recomandă şi câte un exerciţiu care vă poate ajuta să scăpaţi de blocajele inspirationale.

Unii artişti recomandă să te îndepărtezi de muncă atunci când te simţi blocat, în timp ce alţii preferă să lase perioada de blocaj să treacă de la sine, fără să încerce să caute soluţii imediate pentru a o depăşi. Şi teama de critică este unul dintre inamicii creativităţii, iar unii artişti preferă să ignore criticii şi să ţină cont doar de plăcerea şi mulţumirea de sine pe care le simt când pictează.
Ceea ce face acest proiect demn de menţionat este faptul că multe dintre sfaturile artiştilor se pot aplica la fel de bine şi în alte domenii, de la scris până la antreprenoriat şi chiar ştiinţă.

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

2 thoughts on “Sfaturi pentru depăşirea blocajului inspiraţional”

  1. Cand nu am inspiratie, obisnuiesc sa rasfoiesc albume de arta sau carti care mi-au placut in trecut. Functioneaza mereu la mine. Sunt curioasa daca metoda aceasta mai este folosita si de altii 🙂
    Am pus pe lista cartea Creative block. Multumesc ca atrageti atentia asupra ei, nu as fi dat altfel de ea.

  2. Blocajul inspirational apare de obicei cand vrem cu tot dinadinsul sa fim creativi, din exces de zel… Personal, ma las purtata de starea de moment si colorez in carti pentru copii, citesc fabule, ma deconectez de adultul din mine si-mi reamintesc ca exista placerea nativa de a fi creativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *