Sfaturi de life-style, de la Oscar Wilde

Se pare că, în materie de amenajări interioare, anul 2015 va fi unul al minimalismului, al armoniei vizuale şi al confortului, elementele de lemn, micile accesorii metalice, discretele accente de culoare care să spargă monotonia cromatică şi pastelurile din ţesături completându-se pentru a da căminului nostru eleganţă şi a ne încărca de energie pozitivă. (Keep calm and decorate)

Prin urmare, colecţia de sezon a decoraţiunilor must-have de anul acesta impune o selecţie riguroasă şi neîndurătoare a bibelourilor şi macrameurilor care ne sunt cu adevărat necesare, pentru că feng-shui-ul se poate împiedica uşor de o balerină din ceramică neconformă cu principiile echilibrului spiritual. Cred că ni s-a întâmplat tuturor asta şi e o situaţie pe care e bine să o evităm…

În ceea ce priveşte hainele, lucrurile sunt încă şi mai clare. Se pare că franjurii, salopeta potrivită şi nişte forme abstracte dispuse la întâmplare, prin locurile esenţiale, fac toată diferenţa. Nu neapărat laolaltă şi nici asortate la lila-ul care conduce în topul tendinţelor celor mai moderne culori de păr. Dar dacă sunt alternate şi purtate lejer într-o ambianţă care să includă perne decorative, imprimeuri marine, nişte scaune de lemn şi mici obiecte de crom şi fier, designerii ne asigură că spiriduşii fashion vor lucra în favoarea noastră şi că fiecare zi va fi una de revistă.

Pentru mine, cel mai adesea, este vorba despre National Geographic, rubrica „Devoratorii pădurii“, dar bănuiesc că sunt o excepţie…

În 1882, minunatul Oscar Wilde a susţinut un impresionant turneu de conferinţe în America, unde a fost întâmpinat ca un superstar, iar una dintre temele abordate, în stilul său eclectic, în care firescul se năştea din umor şi erudiţie sclipitoare, a fost: „Aplicarea practică a principiilor teoriei estetice în decoraţiunile exterioare şi interioare, cu observaţii asupra vestimentaţiei şi accesoriilor personale“.

Pentru un om care şi-a transformat viaţa în operă de artă şi care, cu doar câteva clipe înainte de a se stinge, într-un mizer hotel parizian, a spus: „Tapetul acesta şi cu mine suntem într-un război pe viaţă şi pe moarte. Unul dintre noi trebuie să plece“, este evident că importanţa subiectului era una majoră.

„Nu puteţi rămâne indiferenţi, le-a spus Wilde celor care i-au audiat prelegerile, pentru că Arta nu este ceva ce poate fi luat în seamă sau nu. Arta este însăşi esenţa vieţii umane.“

Şi meşterii pot fi artişti, spune genialul irlandez, iar arta nu ţine de precizia mecanică, ci de pasiune, dedicare şi talent. Pereţi îmbrăcaţi într-un tapet de prost gust, covoare ţesute şi colorate îngrozitor, candelabre fără rost şi mobilă lucrată în fabrici, care trosneşte insuportabil la fiecare atingere, şi care e „la fel de plicticoasă ca o zi ploioasă“ sunt doar câteva dintre reproşurile stilistice pe care autorul „Portretului lui Dorian Gray“ le-a făcut caselor oaspeţilor săi, de pe teritoriul întregii Americi. „Iar dacă apărea cea mai mică dovadă de extravaganţă, era imediat încadrată de două urne funerare“.

A militat, în cadrul neobişnuitului turneu, pentru haine bărbăteşti pline de culoare, pentru arta făcută cu sufletul, nu conform unor principii raţionale dăunătoare, pentru transformarea şcolilor, a locurilor de joacă, a parcurilor, în „muzee“ ale operelor de artă de zi cu zi, în care fiecare obiect are un rost estetic, nu doar utilitar, pentru că „nimic nu este atât de ignobil, încât arta să nu-l poată înălţa“.

Fascinaţi de paradoxurile vieţii şi gândirii lui Wilde şi inspiraţi de seria de conferinţe susţinute de cealaltă parte a Atlanticului, Calvin Batchelor şi Craig McNeer au alcătuit şi ei un îndreptar numit „Oscar Wilde’s Guide to Modern Living“, care reuneşte o colecţie îndemnuri ingenios de inutile (din Operele complete ale lui Oscar Wilde), pentru fiecare zi. Câteva dintre acestea sunt:

The Picture of Dorian Gray
Collins Complete Works of Oscar Wilde
„Manierele, înaintea moralei.“

„Copiii încep prin a-şi iubi părinţii. După o vreme, îi judecă. Rar, dacă asta chiar se întâmplă vreodată, îi iartă“.

„În momentele grele, mâncarea este singurul lucru care mă consolează. Când îmi este cel mai greu, refuz absolut orice, în afară de mâncare şi băutură. În clipa asta mănânc brioşe pentru că sunt nefericit. În plus, îmi plac brioşele în mod deosebit.“

„Mintea unui om riguros şi bine informat este ceva îngrozitor. E ca un magazin de vechituri, plin de praf şi monstruozităţi, în care totul este mult supraevaluat, faţă de valoare sa reală.“

„Moda este o formă a urâtului într-atât de greu de suportat, că suntem obligaţi să o schimbăm la fiecare şase luni.“

„Trebuie să rămâi permanent îndrăgostit. De-asta nu trebuie să te căsătoreşti niciodată.“

Oscar Wilde continuă să fie unul dintre cei mai importanţi poeţi ai cotidianului, reuşind să prefacă fiecare amănunt de ţinută, comportament, discurs etc. într-un spectacol de stil şi rafinament interior, o explozie de farmec şi inteligenţă, conţinute în gesturile cele mai mici şi, prin urmare, cele mai importante pentru fiecare dintre noi.

Şi cred că sfatul lui artificial de sincer, să trăim şi să gândim frumos, n-o să se demodeze vreodată pentru că: „Toate lucrurile frumoase aparţin aceleiaşi epoci“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *