Se caută: oameni capabili să jongleze cu idei

Chiar dacă nu produc întotdeauna o revoluţie pe piaţa pe care sunt lansate, multe inovaţii apar din fuziunea a două modele de business. Gândiţi-vă la Rent the Runway, un fel de Netflix cu produse lansate pe podiumurile de modă haute couture, pe care clienţii le închiriază la un preţ rezonabil ca să le poarte pe termen scurt. Uneori fuziunea a două lucruri obişnuite creează un al treilea foarte interesant, chiar dacă nu e neapărat şi frumos: Kristen Murdock antreprenor şi co-proprietar al Utah Blaze face ceasuri din bălegar pe care le dă cu lac şi, din câte se pare, se vând ca … plăcintele calde.

Aşa cum au observat Hal Gregerson şi Jeffrey Dyer, autorii cărţii “ADN-ul inovatorilor: Cum stăpâneşti cele cinci abilităţi ale inovatorilor revoluţionari”, capacitatea de a asocia idei aparent contrastante este fundamentală pentru inovaţie: “În general, asocierea ideilor improbabile este abilitatea (inovatoare) cu un rol-cheie, fiindcă ideile noi nu apar fără a conecta probleme sau idei în moduri în care nu au mai fost conectate înainte”.

Managerii care preţuiesc numai abordarea lor angajează oameni care sunt propriile lor clone

Mă întreb: “Oare de ce le este atât de greu companiilor să angajeze şi să promoveze oameni buni în materie de gândire asociativă?”. Mi se pare chiar ciudat. La urma urmei, multe corporaţii plătesc bani buni unor companii de consultanţă precum IDEO şi Jump Associates –care angajează oameni care provin din domenii foarte diverse şi care sunt specializaţi în genul acesta de gândire asociativă – ca să le ajute să inoveze. Atunci de ce nu fac acelaşi lucru şi marile companii? Haideţi să ne întoarcem în 1997, când Dorothy Leonard şi Susaan Straus au identificat o parte a problemei într-un articol din Harvard Business Review intitulat “Cum să pui la treabă întreg creierul companiei tale”.

Ele au arătat că managerii care urăsc conflictele – sau preţuiesc numai propria lor abordare – evită în mod activ confruntarea de idei, aşa că le place să angajeze oameni care sunt propriile lor “clone, cu care se simt în largul lor”.

Ele au mai remarcat că managerilor le este greu să îi facă pe “oamenii detaliilor” să îl aprecieze pe “omul conceptelor” si viceversa, iar din asta rezultă dispute ne-constructive şi proiecte împotmolite. Şi, bineînţeles, prea multe companii sunt încă organizate în aşa-numitele “silos”(n.tr.: care, la fel ca silozurile în care sunt depozitate cereale, izolează un departament de altul, astfel încât informaţia nu circulă bine între departamente şi, prin extensie, nu circulă în întreaga companie). Dar eu cred că există şi un alt motiv, mai profund, pentru care este atât de greu să găseşti pe cineva cu o gândire creativă, iar asta are legătură cu educaţia.

Citește mai mult pe cariereonline.ro


Mai multe titluri de la Harvard Business School: Seria Harvard Business School Press Harvard Business

Author: aralya

Loving person, people watcher & listener, german teacher, enjoys working @Books Express Write me an e-mail at bogdana@books-express.ro

1 thought on “Se caută: oameni capabili să jongleze cu idei”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *