Scriitori sinucigași

Tomata cu Scufiță
de Tomata cu Scufiță

Într-o notă puţin mai macabră, azi vă vorbesc despre autori care s-au sinucis. Printre ei se regăsesc unii pe care i-am citit, alții care chiar îmi plac şi alții de care doar am auzit. Motivele pentru care au recurs la această ieşire din scenă sunt destul de variate, totuşi, niciunul de iertat. Ne-au rămas de la ei opere valoroase şi cine ştie ce alte lucrări ar fi ieşit din mintea şi degetele lor dacă nu şi-ar fi pus capăt vieţii.

 Prima care îmi vine în minte când mă gândesc la scriitori sinucigaşi e Virginia Woolf. E una dintre scriitoarele mele preferate şi mi-e tare ciudă pe ea că şi-a luat viaţa. Însă mă mir că un suflet atât de chinuit ca al ei, a rezistat până la 59 de ani. Nu ştiu dacă e recentă descoperirea scrisorii ei de adio, dar aici o puteţi citi şi în original şi tradusă. Când o să-i citesc Jurnalul, probabil atunci o să înţeleg mai bine ce a mânat-o la o asemenea faptă fatală.
The Essential Hemingway
 Apoi, al doilea la care mă gândesc e Ernest Hemingway, despre care am aflat destul de târziu că a recurs la pistol pentru a-şi încheia socotelile cu viaţa. Din cauza alcoolismului a avut probleme cu tensiunea şi cu ficatul şi pentru că prima tentativă de suicid a eşuat, după ce a ieşit din spital, şi-a promis să nu mai dea greş, aşa că a apelat cu convingere la zburarea creierilor. S-a întâmplat când avea 61 de ani.
The Journals of Sylvia Plath
De Sylvia Plath n-am citit nimic, dar Clopotul de sticlă îşi aşteaptă cuminte rândul la mine în bibliotecă. Am auzit de ea prin filme şi seriale şi tot de acolo am aflat că s-a sinucis. Wikipedia mi-a povestit cum, deprimată fiind şi luând antidepresive, s-a hotărât într-o bună zi să-si bage capul în cuptor şi să dea drumul la gaz. Nu i-a păsat nici de cei doi copii ai ei, nici de cariera de scriitoare. S-a sinucis la 30 de ani.
Hell's Angels
Numele lui Hunter S. Thompson nu-mi spunea nimic, până să descopăr că el a scris cartea după care s-a făcut filmul Fear and Loathing in Las Vegas – pe care oricum nu l-am văzut, da’ e atât de celebru încât mi-a ajuns şi mie la urechi. În acelaşi stil ca şi Hemingway, s-a folosit de armă pentru a pune punct. Motivul pentru care a făcut asta a fost lungul şir de boli şi afecţiuni medicale, cărora nu le mai putea face faţă. Avea 67 de ani.
Levi, P: The Periodic Table
Scrierile lui Primo Levi nu-mi sunt foarte cunoscute, deşi numele lui l-am auzit destul de des. Deşi moartea sa ar putea fi interpretată ca fiind un accident, totuşi, anchetatorul şi câţiva dintre biografii scriitorului au spus că e vorba de sinucidere. Levi a recunoscut în nenumărate rânduri că se lupta cu o depresie cruntă. La moartea lui (avea tot 67 de ani), Elie Wiesel a declarat ca Primo Levi a murit cu 40 de ani în urmă, la Auschwitz.Nici de David Foster Wallace n-am auzit, da’ probabil cartea lui, Infinite Jest, vă e şi vouă cunoscută. La 46 de ani, în 2008, scriitorul s-a spânzurat, iar tatăl acestuia a declarat că suferea de depresie de 20 de ani.Alţi sinucigaşi sunt şi Jack London, a cărui moarte e la fel de discutată, pentru că nu se ştie dacă supradoza de morfină a fost deliberată sau nu, Klaus Man, autor al romanului Mefisto, tot cu o supradoză, dar de somnifere şi-a pus capăt zilelor, Stefan Zweig s-a sinucis împreună cu cea de-a doua soţie, Ryunosuke Akutagawa, autorul celebrului Rashomon, a luat o supradoza de barbital la 35 de ani.займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: aralya

Loving person, people watcher & listener, german teacher, enjoys working @Books Express Write me an e-mail at bogdana@books-express.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *