Scriitori cu un singur succes literar

Nu toţi scriitorii sunt înzestraţi cu verva literarǎ a unui Balzac, Charles Dickens sau Dostoievski şi nu toate operele lor au parte de primiri favorabile în cercurile de cititori sau critici. Mulţi dintre cei de mai jos au scris o singurǎ operǎ majorǎ, restul fiind neimpresionante, în timp ce alţii au produs doar o singurǎ lucrare în întreaga lor carierǎ literarǎ.

Pe aripile vântului. Pentru aceastǎ carte,  scrisǎ pentru sine mai mult şi ţinutǎ secretǎ multǎ vreme, Margaret Mitchell a primit Premiul Pulitzer în 1937.

La rǎscruce de vânturi. Emily Bronte era a doua sorǎ din clanul Bronte, dupǎ Charlotte şi înainte de Anne şi a scris sub pseudonimul Ellis Bell. Romanul ei a devenit un clasic al literaturii şi este considerat de unii critici chiar mai bun decât Jane Eyre al surorii sale, Charlotte.

Ȋn cǎutarea timpului pierdut. Tratând declinul aristocraţiei şi ascensiunea clasei mijlocii, romanul de anvergurǎ al scriitorului francez numǎrǎ peste 2000 de personaje, şapte volume şi în jur de 3200 de pagini.

Memoriile unei gheişe. Tradusǎ în peste 32 de limbi, cartea aceasta s-a menţinut timp de 2 ani ca bestseller în New York Times. Arthur Golden a petrecut 6 ani fǎcând cercetare pentru carte şi a rescris-o de trei ori în aceastǎ perioadǎ.

Sǎ ucizi o pasǎre cântǎtoare. Ȋn 1960, Harper Lee a primit premiul Pulitzer pentru aceastǎ carte inspiratǎ din viaţa familiei ei şi a vecinilor lor. Prietenǎ a lui Truman Capote, Harper Lee vorbeşte în singura ei carte despre urǎ rasialǎ, nedreptate, tragedie şi maturizare.

Omul invizibil. Ȋn 1953, Ralph Ellison a primit U.S. National Book Award for Fiction pentru acest roman ce trateazǎ alienarea rasialǎ. A fost primitǎ bine de cǎtre critici, cei mai mulţi lǎudând înzestrarea naturalǎ a autorului, poezia şi tragicomicul ce rǎzbat din ea.

De veghe în lanul de secarǎ. Deşi a mai scris o colecţie de povestiri, acesta este singurul roman al scriitorului J.D. Salinger. Ȋncǎ de la apariţie, cartea a fost criticatǎ aspru pentru folosirea injuriilor, descrierea angoaselor adolescentine şi a sexualitǎţii.

Doctor Zhivago. Cunoscut mai mult ca poet în ţara lui natalǎ, Boris Pasternak a publicat Doctor  Zhivago în 1957, în Italia. Romanul are loc în perioada dintre Revoluţia Rusǎ din 1905 şi al doilea rǎzboi mondial. Ȋn 1958, Pasternak a primit Premiul Nobel pentru Literaturǎ.

Black Beauty. Scrisǎ ca autobiografie, Black Beauty este singurul roman scris de cǎtre Anna Sewell.

Sursa foto

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *