Scriitori celebri şi pseudonimele lor

De ce renunţǎ scriitorii la numele pe care l-au primit la naştere şi decid sǎ scrie sub un nom de plume? Ei bine, rǎspunsurile la aceastǎ întrebare nu sunt puţine şi ţin de viaţa privatǎ şi aspiraţiile scriitorilor în cauzǎ.

Agatha Christie a scris numeroase romane poliţiste, dar sub numele de Mary Westmacott a produs şi şase romane de dragoste.

Numele adevǎrat al lui Joseph Conrad, Józef Teodor Konrad Korzeniowski, a fost considerat lung şi de nepronunţat pentru publicul care avea sǎ-i citeascǎ opera. Astfel, acesta şi-a anglicizat numele, transformându-l în Joseph Conrad şi atrǎgându-şi astfel dezaprobarea intelectualilor polonezi.

Scriitorul şi profesorul Isaac Asimov, cunoscut pentru cǎrţile sale science-fiction, a fost rugat sǎ scrie un roman pentru copii care ar fi trebuit sǎ stea la baza unei serii televizate, numitǎ Lucky Starr. Nefiind fan al televiziunii, Asimov a scris romanul sub pseudonimul Paul French.

Ȋn 1960, soţia lui C.S. Lewis moare de cancer şi autorul încearcǎ sǎ facǎ faţǎ durerii în propria sa manierǎ şi scrie furibund, umplând 4 caiete cu gânduri, sentimente şi reflecţii. Cartea se numeşte A Grief Observed şi a apǎrut sub pseudonimul de N. W. Clerk în timpul vieţii lui.

Stephen King a folosit pseudonimul Richard Bachman pentru cǎ la începutul carierei sale, scriitorii erau adesea limitaţi la a publica o singurǎ carte pe an. Pentru a nu suprasatura piaţa, King a convenit cu editorul sǎu sǎ semneze sub un nom de plume. Cǎrţile publicate astfel s-au bucurat de un oarecare succes, dar dupǎ ce s-a dovedit cǎ Bachman era, de fapt, King, vânzǎrile au crescut de zece ori.

Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto a fost atras de literaturǎ de la o vârstǎ fragedǎ, spre dezaprobarea tatǎlui sǎu. Ca sǎ nu-l supere încǎ şi mai mult, Basoalto a folosit pseudonimul de Pablo Neruda, omagiu adus poetului ceh Jan Neruda. Mai târziu, Neruda a devenit numele sǎu legal.

François Marie Arouet s-a îndrǎgostit de timpuriu de teatru şi a avut întotdeauna un spirit rebel. Scrie poeme satirice care îi atrag o condamnare şi este închis la Bastilia. Ȋn închisoare începe sǎ foloseascǎ pseudonimul de Voltaire, o anagramǎ a Arouet, le jeune.

Nefiind siguri cǎ aventurile lui Harry Potter vor fi citite de publicul-ţintǎ al acestor cǎrţi – bǎieţii de 11-14 ani – editorii Joannei Rowling au sfǎtuit-o sǎ-şi foloseascǎ iniţialele în loc de numele sǎu întreg. Cum Joanne nu avea un alt nume, a împrumutat iniţiala K de la bunica ei, Kathleen, şi aşa s-a nǎscut J.K. Rowling. Scriitoarea a publicat şi sub pseudonimul Robert Galbraith şi a spus cǎ a vrut sǎ scrie fǎrǎ ca aşteptǎrile publicului sǎ cântǎreascǎ prea mult şi pentru plǎcerea de a primi critici sub un alt nume.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

1 thought on “Scriitori celebri şi pseudonimele lor”

  1. Nume foarte comune, cu mai multi dintre posesori care scriu sau nume imposibil de pronumtat pentru cititorii dintr-o anumita limba…
    Se mai poate sa fie si persoane care nu se simt bine in persoana lor si ar prefera altceva, chiar si alt gen, de exemplu George Sand..

    Dar numele e doar un reper. Nici macar persoana scriitorului nu ar trebui sa conteze ci doar persoana care rezulta din ceea ce scrie. Altfel, nu l-as reciti niciodata pe .. sa spunem, Adrian Paunescu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *